Besmetting Guinee na ebola-vrij verklaren Sierra Leone

De WHO verklaarde Sierra Leone donderdag vrij van ebola. Uren later testten twee mensen in buurland Guinee positief.

Guinee werd eind 2015 ebola-vrij verklaard.
Guinee werd eind 2015 ebola-vrij verklaard. Foto AP / Tanya Bindra

De WHO en Sierra Leone verklaarden donderdag dat het land weer vrij is van ebola, maar enkele uren later testten twee mensen in buurland Guinee positief op de dodelijke ziekte.

Volgens de nationaal coördinator Fight Against Ebola in Sierra Leone zijn direct medicijnen gebracht naar het gebied in Guinee waar de nieuwe gevallen werden geconstateerd. Eerder donderdag liet het land samen met de Wereldgezondheidsorganisatie weten dat al 42 dagen geen nieuwe besmetting was geconstateerd.

In januari kon Sierra Leone ook al kort ebola-vrij worden verklaard, tot nieuwe besmettingen zich aandienden. In 2015 was Guinee enkele dagen voor de jaarwisseling officieel vrij van de ziekte.

Dr. Anders Nordstrom van de WHO zei eerder donderdag dat het ebola-vrij kunnen verklaren van Sierra Leone een “grote prestatie” was.

“Maar het is essentieel dat we voorbereid blijven om te reageren op een opleving van het virus in de toekomst.”

Sinds eind 2013 zijn ruim 11.000 mensen in West-Afrika overleden door toedoen van ebola. De meeste slachtoffers vielen in Sierra Leone, Liberia en Guinee. Al deze landen zijn eerder al virusvrij verklaard.