Naaktportret van Trump

In de presidentiële voorverkiezingen in Amerika ging het een paar weken geleden over de grootte van Donald Trumps geslacht. Echt. Geleuter in de meest letterlijke zin van het woord.

Marco Rubio, toen nog in de race, wees op de kleine handen van Trump en vroeg zijn gehoor: „Weet u wat ze zeggen over mannen met kleine handen?” Trump ging er op in, wat niet verwonderlijk was, want zijn gevoeligheid over eigen handen kent een lange geschiedenis. De journalist Graydon Carter noemde de vastgoedmagnaat dertig jaar geleden „the short fingered vulgarian”. Sindsdien stuurt Trump hem geregeld een enveloppe met een of meer foto’s van zichzelf, de handen omcirkeld en met teksten ernaast als: „Klein? Dacht het niet!”

Dit keer ging Trump ook in op de veronderstelde correlatie met penisgrootte. Op dat gebied „verzekerde” hij was er „geen probleem”.

Ik vroeg me af of deze hoffelijke verkiezingsretoriek iets betekende voor de waarde van de prachtige, kleurige potloodtekening die de Amerikaanse kunstenaar Illma Gore half februari op internet zette, nog voor het geleuter in de verkiezingscampagne. De tekening toont een levensechte Trump, geen karikatuur. Hij is naakt, met de bekende zelfverzekerde, aan arrogantie grenzende blik van de schoolpleinbully, een beginnende buik en een bijzonder klein uitgevallen geslachtsdeel. Hij beweert iets met stelligheid – dat kun je zien – en hij kijkt voorbij de kijker. Titel: „Make America Great Again”.

Maar de tekening stond niet meer op eBay. De internetveiler acht het werk in strijd met het „naaktbeleid”. Opvallend, want het reglement van eBay stelt dat „frontaal naakt” is toegestaan als het kan worden gerekend „tot de schone kunsten, zoals Michelangelo’s David, vintage pin-up art, schilderijen in Renaissancestijl, en naakte cherubijntjes.”

Bij Facebook, het preutste trutje van het internet, waren ze evenmin gecharmeerd van de tekening, terwijl ze ook daar zeggen dat „kunst met naakte figuren” mag. Maar iedereen kent wel iemand die een blootfoto zomaar heeft zien verdwijnen van zijn pagina. Een collega van de filmredactie zag een korte scène uit Bertolucci’s film The Dreamer van zijn Facebookpagina verwijderd: te zien was Eva Green met zwarte lange handschoenen in een donkere deuropening, in de pose van de Venus van Milo. Grootse kunst, maar wel verboden in de brave, blije wereld van Facebook; toon uw kind, uw glimlach, of zoek een andere stek.

Illma Gore heeft dat inmiddels gedaan. Wie de Trumptekening wil zien, moet naar haar eigen site. Daar valt ook te lezen wat ze met de tekening beoogde: laten zien dat genitaliën niets zeggen over status, macht of zelfs geslacht. Anders gezegd: ook met een heel kleine in de broek, kun je een grote lul zijn. Of mag dat woord niet?

    • Pieter van Os