Lidstaten Octrooibureau willen rechtvaardige sancties

Grote meerderheid stemt voor compromis over strafmaatregelen

Benoit Battistelli, president van het Europees Octrooibureau.
Benoit Battistelli, president van het Europees Octrooibureau. Foto: Andreas Terlaak

De omstreden strafregels voor werknemers van het Europees Octrooibureau, onder meer gevestigd in Rijswijk, worden herzien. Met 12 onthoudingen hebben 26 van de 38 lidstaten van het bureau woensdag in München voor eerlijke sancties gestemd, bevestigen bronnen.

De internationale organisatie (7.000 werknemers) keurt octrooiaanvragen en verleent Europese patenten. De positie van de president van het bureau, de Fransman Benoît Battistelli (65), staat onder druk wegens zijn „autoritaire” bestuursstijl. Tijdens een kritisch kennismakingsgesprek met staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA) begin maart liep Battistelli boos weg, meldde deze krant woensdag.

De beheersraad, het hoogste orgaan dat bestuit uit de 38 lidstaten waaronder Nederland, heeft grote zorgen over het ontslag en de degradatie van drie leden van vakbond SUEPO en de ondernemingsraad. Tot nu toe toonde Battistelli zich weinig ontvankelijk voor deze kritiek. In uitgelekte notulen van februari omschrijft het bestuur van de beheersraad de situatie als „een crisis”.

De raad, die woensdag en donderdag in München bijeenkwam, wilde eerder een extern onderzoek naar de strafmaatregelen. In de huidige resolutie, die vandaag openbaar wordt gemaakt, is die eis afgezwakt. Battistelli moet nu een onderzoek, of tussenkomst via mediaton of arbitrage overwegen. De beheersraad roept het octrooibureau én de vakbond op de sociale dialoog te hervatten en om te komen tot een akkoord. De president heeft inhoud van de resolutie omarmd, aldus het octrooibureau.

Als internationale organisatie zegt het octrooibureau niet aan nationaal arbeidsrecht gebonden te zijn. Battistelli erkent vakbond SUEPO, die de helft van het totale personeel vertegenwoordigt, ook niet. Het octrooibureau heeft eigen disciplinaire procedures en een interne onderzoeksdienst die werknemers doorlicht. De werkwijze van die onderzoeksdienst en de strafregels worden nu herzien.

Het is onduidelijk wat er gebeurt met de vakbondsleden die bestraft zijn wegens een „beschadigingscampagne”. De Nederlandse Elizabeth Hardon, voorzitter van SUEPO in München, is ontslagen en haar pensioen is gekort. Haar voorganger Ion Brumme is ook ontslagen en de penningmeester van de vakbond, Malika Weaver, is gekort in haar salaris. Andere leden van de vakbond hebben officiële waarschuwingen gekregen.

Advocaat Liesbeth Zegveld van de vakbond roept Battistelli op de ontslagen en degradatie ongedaan te maken. „Battistelli maakt misbruik van zijn bevoegdheden en macht als hij besluit de drie vakbondsbestuurders in München er alsnog uit te werken”, zegt Zegveld. „Hij handelt daarmee regelrecht in strijd met de uitdrukkelijke wens van de lidstaten om de sociale verhoudingen te verbeteren en de vakbond te beschermen.”