Media

Met miljoenen kijken hoe een ander gamet - en nu ook kookt

Sinds maandag wordt The French Chef – een suf kookprogramma uit de jaren zestig – aan een stuk door uitgezonden op gamewebsite Twitch. Waarom, in hemelsnaam?

Een aflevering van The French Chef met Julia Child op Twitch.
Een aflevering van The French Chef met Julia Child op Twitch.

League of Legends, Call of Duty en World of Warcraft hebben een ongewone collega gekregen: sterkok Julia Child. Op videosite Twitch, waar bezoekers live kunnen meekijken met hoe anderen gamen, zijn sinds dinsdag alle afleveringen van The French Chef te bekijken. Non-stop, in één grote marathonuitzending, vier dagen lang.

The French Chef is het kookprogramma dat in de jaren zestig van Julia Child (1912-2004) een van de bekendste koks van de Verenigde Staten maakte. Wat doet haar programma nu op een site waar iedereen voornamelijk naar games kijkt? Drie vragen.

1. Wat is Twitch?

Twitch is een videosite als YouTube, met twee grote verschillen: het is live, en voornamelijk op games gericht. Gebruikers kunnen anderen live mee laten kijken met hun spel door direct vanuit hun Playstation of Xbox naar Twitch te streamen. Bezoekers zien niet alleen het spel, maar ook degene die het speelt. Tegelijkertijd kunnen ze commentaar geven, op de speler en op de game.

Screenshot Twitch

Screenshot Twitch

Zo’n chat, die heeft dit tempo:

Het meest lijkt het misschien nog op televisiekijkers die een uitzending - zeg, de Oscars, of een aflevering van Wie is de Mol? - gelijktijdig becommentariëren op sociale media. Op Twitch gebeurt dat allemaal in één scherm.

Maandelijks trekt de site, zo zegt Twitch zelf, meer dan 100 miljoen kijkers. In de zomer van 2014 werd de gamesite overgenomen door Amazon.

2. Amazon?

Lange tijd leek het er op dat Google, ook eigenaar van Youtube, Twitch zou gaan kopen. Het werd Amazon. Dat betaalde in 2014 970 miljoen dollar (857 miljoen euro) voor de website. Twitch geeft de internetgigant toegang tot de gamewereld. Sinds 2012 heeft Amazon een eigen gamestudio; via Twitch kan het de spellen die daar gemaakt worden verder verspreiden.

Daarnaast heeft Amazon nog de Fire TV. Dat is een box waarmee bijvoorbeeld Netflix en HBO te kijken zijn. Maar sluit er een gamecontroller op aan en je kunt er ook games op spelen. Amazon verkóópt zo’n gamecontroller. Volgens The Verge duidt dat er op dat Amazon met Xbox of Playstation wil gaan concurreren.

3. Wat moet Twitch dan nu met Julia Child?

De marathonuitzending van The French Chef is een manier om aandacht te trekken voor een nieuw kanaal op Twitch. Straks kunnen bezoekers naast games ook 24 uur per dag een kookkanaal bekijken. Julia Child is dan een goed uithangbord - ze staat in de VS bekend als de vrouw die Amerikanen kennis liet maken met Frans eten.

Het uitzenden van de afleveringen laat daarnaast zien dat Twitch op een andere manier naar zijn bezoekers kijkt. Want ze blijken het ook leuk te vinden met elkaar te praten over wat ze zien. Bill Moorier, het hoofd van Twitch Creative, zegt daarover tegen The New York Times:

“There are some cases where the community just enjoys interacting with itself while enjoying prerecorded content. That’s what we’re experimenting more with.”

Eerder was er op Twitch al een marathonuitzending van de programma’s van schilder Bob Ross. Bezoekers lijken over beiden vooral flauwe grappen te maken. Over Child, terwijl ze kastanjes pelt: THAT IS NUTS.