Met Foolen

Margot Poll belt met bouwkundige Wil Foolen (64) over het vinden van het eerste kievitsei van Nederland in 2016

Eerste kievitsei gevonden in Brabant. Foto Jochem Sloothaak

Waar en wanneer heeft u het ei gevonden?

„Vorige week op een maisakker in Sint Oedenrode. Als vrijwilliger van IVN Rooi kregen we een tip van een wandelaar dat kieviten vreemd gedrag vertoonden, achter de kraaien aangingen. Dus toen zij wij er voorzichtig op afgegaan. Je bent heel alert; we doen het elk jaar – niet specifiek om het eerste ei te vinden.”

Waarom dan wel?

„Om het nest te beschermen. We hadden vorig jaar december met de boer afgesproken dat we de nesten op zijn land zouden beschermen als hij het perceel zou gaan bewerken. Dan lopen we voor de machines uit; we vangen eigenlijk de klappen op. Maar nu was de boer nog niet bezig op het land.”

U heeft Friesland verslagen. Is dat bijzonder?

„Het gaat niet om het winnen. In Brabant voelt de kievit zich misschien wel meer thuis. Het is hier warmer en er zijn veel maisvelden. Vroeger bouwde een kievit zijn nest graag in het weiland maar het gras staat in het voorjaar veel te hoog. Een koe kun je nog waarschuwen door te piepen maar tegen die maaimachines kunnen ze niet op. Het is hun graf. De kievit is van een weidevogel eigenlijk een akkervogel geworden.”

Heeft u het ei keurig laten liggen?

„Er wordt eerst gecontroleerd of het echt een vers ei is door het in een bakje met slootwater te dompelen. Het ei mag niet blijven drijven. Toen dat was vastgesteld, is het ei weer teruggelegd. Dat gaat heel zorgvuldig. De kievit gaat pas broeden als er vier eieren zijn en dat is nu het geval. Dus er is niets verstoord.”

Bent u al bij de burgemeester geweest?

„Gisteren zijn we ontvangen, maar ook omdat het het Jaar van de kievit is en omdat Sint Oedenrode straks niet meer bestaat omdat het gaat gaat fuseren – maar vooral omdat we het eerste ei hebben gevonden.”

Was de boer ook een beetje blij omdat het op zijn grond was?

„Hij was vooral heel trots, want hij komt oorspronkelijk uit Friesland.”

    • Margot Poll