‘Marokko daagt Veiligheidsraad uit met eis’

Marokko eist dat 84 medewerkers van de VN-vredesmissie in de Westelijke Sahara vertrekken.

Afgelopen weekend gingen boze Marokkanen in Rabat de straat op om hun woede jegens Ban Ki-moon te uiten. Foto Fadel Senna / AFP

Marokko zet de verhoudingen met de Verenigde Naties nog verder op scherp. Het Noord-Afrikaanse land eist dat 84 medewerkers van de VN-vredesmissie in de Westelijke Sahara vertrekken.

De Verenigde Naties noemen de eis van Marokko volgens AP “ongekend”. Woordvoerder Stephane Dujarric zegt dat wat Marokko nu wil indruist tegen de internationale verplichtingen die het land heeft. “Hiermee wordt de VN Veiligheidsraad uitgedaagd.” Het zou gaan om stafleden, niet om militairen die op een namenlijst staan die door Marokko aan de VN is overhandigd.

Deel troepen teruggeroepen

Marokko is allerminst te spreken over de uitspraak vorige week van Ban Ki-moon dat de Westelijke Sahara door Marokko “bezet” wordt. Het koninkrijk meent dat het gebied, ooit in handen van Spanje maar in 1975 ingelijfd door Marokko, tot de zuidelijke provincies behoort.

De vredesmissie in de Westelijke Sahara moest ooit leiden tot het organiseren van een referendum over de toekomst van het gebied, maar tot dusver kwam dat er niet van. De VN Veiligheidsraad kwam donderdag bijeen om de acties van Marokko te bespreken. Woordvoerder Dujarric zegt dat enkele scenario’s worden besproken, waaronder het beëindigen van de missie.

Woensdag riep Marokko al een deel van zijn staf terug van de VN-vredesmissie in de Westelijke Sahara. Het zou gaan om 2.300 troepen die nu meedoen aan de missie. Ook zou een miljoenensteun van Marokko aan de VN-missie mogelijk worden afgeknepen als maatregel.

Mineraalrijk

Ban Ki-moon neemt volgens de Marokkaanse regering geen neutraal standpunt meer in over het conflict rond de Westelijke Sahara. Zondag riep koning Mohammed VI de secretaris-generaal op om zijn standpunt ten opzichte van het conflict in de Westelijke Sahara op te helderen. De VN vond dit niet getuigen van respect jegens Ban Ki-moon noch de Verenigde Naties.

Marokko is zeer kien op de Westelijke Sahara, ingeklemd tussen het koninkrijk en Mauritanië, omdat het een mineraalrijk gebied is. Maar de oorspronkelijke bevolking van het gebied, verenigd in de onafhankelijkheidsbeweging Polisario, wil er een eigen staat creëren. In 1991 werd een wapenstilstand bereikt onder leiding van de VN en begon de missie MINURSO om het conflict op te lossen.

    • Jules Seegers