Straatprotesten na beslissing hof in het voordeel van omstreden oud-ministers

Wie in Macedonië is veroordeeld voor stembusfraude kan worden gepardonneerd door de president. Dat heeft het Constitutionele Hof van het Balkanland woensdag bepaald. De beslissing lokte straatprotesten uit in de hoofdstad Skopje: ministers van de in januari afgetreden premier Gruevski worden van dat vergrijp beschuldigd. Een verzoek tot aanhouding van acht verdachten, onder wie oud-ministers, wegens verkiezingsfraude in 2013 werd vorige maand afgewezen. Een speciaal aanklager doet onderzoek als deel van een akkoord bemiddeld door EU en VS om een einde te maken aan de crisis die ontstond toen tapes werden gelekt waarop te horen was dat ministers betrokken waren bij kiesfraude, wijdverbreide afluisterpraktijken en het toedekken van moord.