Kwart meer woningen verkocht in februari

Het percentage steeg met 25 procent ten opzichte van januari en met 27 procent vergeleken met februari 2015.

Volgens het Kadaster steeg de geregistreerde verkoop van alle woningtypen in februari ten opzichte van de maand daarvoor. Foto: Remko de Waal / ANP

Het aantal verkochte woningen is in februari met bijna een kwart toegenomen ten opzichte van de maand ervoor en met 27, 1 procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dat maakt het Kadaster donderdag bekend.

In februari kwam het aantal verkochte woningen in Nederland op 14.866. In januari lag dat aantal nog op 11.907 en in februari 2015 werden er 11.697 huizen verkocht in Nederland.

Vooral stijging aantal verkochte appartementen

Volgens het Kadaster steeg de geregistreerde verkoop van alle woningtypen ten opzichte van januari. Het aantal verkochte appartementen steeg het sterkst: met 35,7 procent. Meer nog dan rijtjeshuizen (34,2 procent) en vrijstaande woningen (19,7 procent). Het aantal verkochte hoekwoningen steeg het minst sterk met 18,4 procent.

In alle provincies was in februari sprake van een stijging van het aantal verkochte woningen ten opzichte van een jaar eerder. In de provincie Limburg (41,5 procent) steeg het aantal het sterkst. In Zeeland ligt het percentage het laagst (12,7 procent).

Hypotheken

Ook het aantal hypotheken nam in februari toe. Met 27,6 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder, van 17.229 naar 21.989. Ten opzichte van januari steeg dit aantal in februari met 30 procent.

In februari 2016 vonden 139 executieveilingen plaats. Dit is een daling van 10,3% ten opzichte van februari 2015 (155).

    • Etienne Verschuren