Koerdische groepering TAK achter aanslag Ankara

De militante beweging die zich eerder afscheidde van de PKK dreigt met meer aanslagen.

De 19-jarige Zeynab Basak was een van de 37 slachtoffers die omkwam tijdens de bomaanslag in Ankara.
De 19-jarige Zeynab Basak was een van de 37 slachtoffers die omkwam tijdens de bomaanslag in Ankara. Foto Burhan Ozbilici/ AP

De militante groepering TAK (Koerdische Vrijheidsvalken) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag in Ankara van afgelopen zondag waar 37 mensen omkwamen. Dat heeft de groepering laten weten op haar website, zo meldt persbureau Reuters.

De autobom is een “wraakzuchtige actie” voor de vele burgers die sinds juli vorig jaar zijn omgekomen tijdens de militaire operatie van het Turkse leger in het overwegend Koerdische zuidoosten van het land, zo laat TAK weten. In de afgelopen maanden vochten het Turkse leger en de veiligheidsdiensten midden in woonwijken tegen Koerdische strijders, daarbij kwamen ook vele burgers om. Vorige week werd deze militaire operatie beëindigd.

TAK dreigt met meer aanslagen

Afgelopen zondag ontplofte een auto vol explosieven bij een grote bushalte naast een park in het centrum van de Turkse hoofdstad. Het doel van de aanslag waren de Turkse veiligheidsdiensten, de militante beweging was naar eigen zeggen niet van plan om burgers te doden. De groepering eiste eerder ook de verantwoordelijkheid op van de bomaanslag van 17 februari waar 29 mensen werden gedood.

TAK waarschuwt op haar website voor meer aanslagen, daarbij zijn burgerdoden onvermijdelijk. Vanwege een mogelijke aanslag heeft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken haar ambassade in Ankara gesloten, zo meldt Reuters. Ook het consulaat en een Duitse school in Istanbul hebben hun deuren gesloten.

Opereren in de geest van de PKK

TAK is een radicale afsplitsing van de Turks Koerdische Arbeiderspartij PKK, een terreurorganisatie die vecht voor zelfbeschikking voor de Koerdische minderheid in Turkije. “De TAK zou niet op bevel van, maar wel in de geest van de PKK opereren”, zo schreef onze correspondent Marloes de Koning.

Zowel de PKK als de TAK worden door Turkije en het westen gezien als terroristische organisaties.