Lichte stijging werkloosheid in februari

In februari waren er 581.000 mensen werkloos, een toename van 7.000 in vergelijking met vorige maand.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ ANP

De werkloosheid in Nederland is in februari zeer licht gestegen in vergelijking met vorige maand. In januari waren er 574.000 werklozen, dit aantal nam afgelopen maand met 7.000 toe tot 581.000 werklozen. Het werkloosheidspercentage bleef gelijk met 6,5 procent van de beroepsbevolking. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ondanks de kleine toename daalde de werkloosheid in de afgelopen drie maanden met 5.000 per maand. Het aantal werkenden steeg in dezelfde periode met 8.000 per maand.

Forse toename WW-uitkeringen

Het aantal WW-uitkeringen liep vorige maand op tot 469.000. Dat is 1 procent meer dan in januari en 3,1 procent meer dan in februari vorig jaar. Vooral in het grootwinkelbedrijf stegen de uitkeringsaanvragen sterk.

In vergelijking met een maand geleden nam het toe met bijna 29 procent en ten opzichte van februari 2015 met bijna 44 procent. Dat komt onder meer door het faillissement van V&D, zo schrijft het CBS.

Van de 12,7 miljoen mensen in Nederland in de leeftijd van 15 tot 75 jaar hadden er in februari ruim 8,3 miljoen betaald werk. Daarbij gaat het om 4,5 miljoen mannen en 3,8 miljoen vrouwen. Ten opzichte van een jaar eerder steeg zowel het aantal werkende mannen als vrouwen met 26.000.

    • Huib de Zeeuw