Kerry beschuldigt IS van genocide

De uitspraak van Kerry is het gevolg van een deadline die was opgenomen in een wet die het Huis van Afgevaardigden deze week aannam. Foto J. Scott Applewhite / AP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft de mensenrechtenschendingen van IS jegens yezidi’s, christenen en shi’itische moslims donderdag genocide genoemd. Volgens Kerry is IS „genocidair doordat ze het zelf zeggen, door hun ideologie en door hun daden.”

Kerry:

„Feit is dat Daesh [de Arabische afkorting voor IS] christenen doodt omdat het christenen zijn, yezidi’s omdat het yezidi’s zijn en shi’ieten omdat het shi’ieten zijn. Hun hele wereldbeeld stoelt op het elimineren van iedereen die niet hun perverse ideologie onderschrijft.”

Tweede keer het woord genocide

Het is pas de tweede keer dat de Amerikaanse regering het woord genocide in de mond neemt voor een conflict. De eerste keer was twaalf jaar geleden, toen de toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell het gebruikte voor de slachtingen in Darfur.

De uitspraak van Kerry is het gevolg van een deadline die was opgenomen in een wet die het Huis van Afgevaardigden deze week aannam. Die gaf de regering tot 17 maart de tijd om zich uit te spreken over de vraag of de misdaden van IS al dan niet genocide betroffen.

De Genocideconventie, in 1948 door de VS geratificeerd, verplicht landen actie te ondernemen wanneer zij volkerenmoord constateren. Vooral de VS zijn daarom buitengewoon terughoudend met het gebruik van het woord. Zo nam de regering-Clinton in 1994 het woord niet in de mond voor Rwanda, ook al was duidelijk dat daar op grote schaal Tutsi’s werden afgeslacht. Maar na een desastreuze interventie in Somalië twee jaar eerder wilden de Amerikanen een nieuwe inmenging in Afrika vermijden.

'Een mogelijke genocide'

Wat IS betreft sprak president Obama in augustus 2014 van „een mogelijke genocide”, toen hij aankondigde toestemming te hebben gegeven voor luchtaanvallen op IS, nadat IS-strijders 50.000 yezidi’s op de vlucht hadden gejaagd in de bergen van Noord-Irak.  Obama zei toen: 

„Amerika kan niet de andere kant op kijken. We moeten handelen, voorzichtig en verantwoordelijk, om een mogelijke genocide te voorkomen.”

Donderdag kon John Kerry de terreurgroep beschuldigen van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en etnische zuivering zonder dat dit consequenties heeft: de VS bestrijden IS immers al in Irak en Syrië.

Kerry zei wel dat hij hoopte dat de bevolkingsgroepen die lijden onder IS steun zouden vinden in het feit dat „de Verenigde Staten het verachtelijke karakter van de misdaden tegen hen erkennen en bevestigen.”