Judoka’s vragen om aftreden Gravenstijn in open brief

De positie van Deborah Gravenstijn als bestuurslid topsport bij de Judo Bond Nederland lijkt onhoudbaar geworden. Vijf topjudoka’s – Henk Grol, Dex Elmont, Anicka van Emden, Marhinde Verkerk en Kim Polling – hebben haar in een open brief gevraagd ‘in het belang van judoënd Nederland’ af te treden. De vijf schrijven dat Gravenstijns rol als bestuurslid topsport vanaf het begin voor vraagtekens heeft gezorgd. Ze doelen op de schijn van belangenverstrengeling die zij tegen heeft. Haar partner, Mark Earle, was tot begin dit jaar hoofdcoach bij Judo Topsport Steunpunt Eindhoven, één van de vier olympische judocentra van Nederland. Gravenstijn is daar zelf krachttrainster.

In de brief vragen de judoka’s ook om de terugkeer van Henry Bonnes, die ‘zeer betrouwbaar en onafhankelijk’ wordt genoemd. Bonnes trad maandag af als technisch directeur vanwege een gebrek aan vertrouwen in het bondsbestuur. Aan die beslissing zou een vete tussen hem en Gravenstijn vooraf zijn gegaan.

Henk Grol vanuit Japan, waar hij op trainingskamp is: „Deborah heeft meerdere petten op. Wat er tussen haar en Henry is gebeurd weten we niet. Maar duidelijk is de belangenverstrengeling. De toekomst van het judo staat op het spel. En niemand is groter dan de sport.”