Judoka’s bevechten elkaar in open brieven

De positie van Deborah Gravenstijn als bestuurslid topsport bij de Judo Bond Nederland lijkt onhoudbaar geworden. Vijf topjudoka’s – Henk Grol, Dex Elmont, Anicka van Emden, Marhinde Verkerk en Kim Polling – hebben haar in een open brief gevraagd ‘in het belang van judoënd Nederland’ af te treden. De vijf schrijven dat Gravenstijns rol als bestuurslid topsport vanaf het begin voor vraagtekens heeft gezorgd. Ze doelen op de schijn van belangenverstrengeling die zij tegen heeft. Haar partner, Mark Earle, was tot begin dit jaar hoofdcoach bij Judo Topsport Steunpunt Eindhoven, één van de vier olympische judocentra van Nederland. Gravenstijn is daar zelf krachttrainster. Donderdagochtend publiceerde zes andere judoka’s, onder wie Europees kampioene onder 23 jaar Juul Franssen, ook een open brief. Zij vinden dat de uitlatingen van Grol en co gedaan zijn ‘zonder kennis van het dossier.’ (NRC)