‘IS heeft speciale eenheid voor terreur in Europa’

IS beschikt over „een speciale eenheid” die belast is met „het plannen van aanslagen met goed getrainde terroristen” in onder meer Europa. Dat schrijft antiterreurdienst NCTV in zijn laatste dreigingsanalyse, die woensdag is uitgekomen.

De dienst wijst erop dat diverse betrokkenen van de aanslagen in Parijs op 13 november nog niet zijn ingerekend. Ook de maker van de diverse bomgordels die enkele zelfmoordterroristen gebruikten bij de aanslagen op 13 november, is voortvluchtig.

Ondanks de activiteiten van de speciale IS-eenheid, zijn er geen concrete aanwijzingen voor een ophanden zijnde aanslag in Nederland, schrijft de NCTV. Daarom blijft het dreigingsniveau onveranderd, namelijk ‘substantieel’. De NCTV herhaalt dat Nederland „een legitiem doelwit is” voor IS, vanwege de deelname van Nederland aan de luchtaanvallen op IS.

De NCTV komt ook terug op de berichten op 29 februari over de mogelijke executie van acht Nederlandse jihadisten en de gevangenneming van nog eens 75 Nederlandse strijders. Deze worden nu onwaarschijnlijk geacht. Op de avond dat de berichten naar buiten kwamen, schreef NCTV-coördinator Dick Schoof nog dat het bericht over de executie „past in beeld van totalitair regime dat eigen leden wantrouwt en executeert”. Nu verwijst de NCTV naar de AIVD die de executie en gevangenneming van zulke grote groepen „vooralsnog niet waarschijnlijk” acht, aldus de NCTV.