Opinie

    • Marcel van Roosmalen

Harrie

Harrie Timmermans is gemeentesecretaris van de gemeente Eersel en in zijn vrije tijd voorzitter van de supportersvereniging van PSV. Je zou ook kunnen zeggen dat hij de hobby graag meeneemt naar het werk want uit een achtergrondartikel over PSV-supporters in De Volkskrant – strekking: ach, wat zijn ze gemoedelijk en leuk – begreep ik dat hij in het gemeentehuis over de stoelleuning van zijn bureaustoel een clubhoes van PSV heeft getrokken en dat er op zijn bureau een miniatuur van de Champions League cup staat.

Gisteren haalde Harrie de landelijke kranten vanwege de manier waarop hij PSV-supporters dacht te moeten verdedigen die zich op een terras in Madrid voorafgaand aan de wedstrijd tegen Atletico Madrid hadden geamuseerd door muntjes te gooien naar bedelaars.

Harrie vond dat de bedelaars een topdag hadden, dat ze dat gedrag zelf hadden uitgelokt door opdringerig te zijn en Harrie vond ook dat de Spanjaarden zich maar eens achter de oren moesten krabben en zichzelf de vraag moesten stellen waarom er daar in Madrid zoveel rondliepen die ‘dat beroep’ uitoefenden.

In Harrie Timmermans herkende ik nogal wat familieleden. Mijn ouders kwamen uit enorme gezinnen in Oirschot en Middelbeers, hartje PSV-gebied. Als we met de Mazda 323 tijdens de vakanties weer eens afdaalden naar onder de rivieren werden we onder het genot van een worstenbroodje uitgelachen door ooms en neven aan wie je toen al wel kon zien waarom voetbal zo belangrijk voor ze was.

Een van die Harrie Timmermansen nam ons in de gloriejaren van PSV een keer mee naar het Philips-stadion, waar PSV die middag FC Den Bosch uitroeide. Voor de wedstrijd riep hij vanuit het niets een paar keer heel hard ‘Eindhoven!’ Mijn vader en ik schrokken ervan. Na ieder doelpunt riep hij tegen weer een andere Harrie Timmermans naast hem dat wij niet uit Eindhoven kwamen, net zo lang totdat wij tegen hem zeiden dat hij zelf toch ook niet uit Eindhoven kwam.

Lang verhaal kort: we hadden gelijk, maar verloren de discussie.

Toen hij ons een paar uur later weer afleverde in woonkamer vol Harrie Timmermansen in Middelbeers zei hij: „Zo, die hebben een leuke middag gehad.”

Een paar jaar later werd hij op het werk overreden door een heftruck, waarvan de bestuurder ook een PSV-supporter was. Het gebeurde in Spoordonk, maar hij heeft het gelukkig nog wel meegemaakt dat ze hem in een ambulance en met gillende sirenes naar het ziekenhuis in Eindhoven brachten.

    • Marcel van Roosmalen