Duitsland sluit ambassade in Turkije vanwege mogelijke aanslag

Er zijn concrete aanwijzingen voor een terroristische aanval, zo liet de Duitse minister van Buitenlandse Zaken weten.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Turkse premier Ahmet Davutoglu tijdens een persconferentie in Ankera over het vluchtelingenprobleem. Foto Adem Altan/ AFP

Duitsland heeft haar ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara, het consulaat in Istanbul en twee Duitse scholen in Turkije gesloten vanwege “concrete aanwijzingen voor een terroristische aanval”, dat liet de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier donderdag weten. Dat meldt de Duitse televisiezender ARD.

Op aanwijzingen van de Duitse veiligheidsdiensten zijn de faciliteiten gesloten, zo liet Steinmeier weten aan verslaggevers in Berlijn.

“Gisteravond hebben onze veiligheidsdiensten verschillende concrete aanwijzingen ontvangen dat er terroristische aanvallen worden voorbereid op de Duitse vertegenwoordiging in Turkije”.

Dreiging voor meer aanslagen in Turkije

Duitsers die in Turkije verblijven moeten waakzaam zijn, zo liet de Duitse regering weten. Het is onduidelijk tot wanneer de Duitse faciliteiten gesloten blijven. Het consulaat in Istanbul ligt vlakbij het populaire Taksimplein, waar vaak demonstraties plaatsvinden.

Vlak voor de bomaanslag in Ankara van afgelopen zondag die aan 37 mensen het leven kostte, waarschuwde de Verenigde Staten voor een mogelijke aanslag in Turkije. Deze aanslag werd op donderdagochtend opgeëist door de Koerdische militante beweging TAK, Het is onduidelijk of deze dreiging uit dezelfde hoek komt. TAK dreigde met meer aanslagen in Turkije uit “wraak” voor de militaire operatie tegen Koerdische strijders in het zuidoosten van het land waarbij ook velen burgers omkwamen.

Bij eerdere aanslag kwamen negen Duitsers om het leven

Twee maanden geleden kwamen bij een zelfmoordaanslag in het centrum van Istanbul negen Duitsers en een Peruaan om het leven. De aanslag vond plaats bij de Sultan Ahmetmoskee, beter bekend als de ‘Blauwe Moskee. Dat is een belangrijke toeristische attractie. De aanslag zou gepleegd zijn door een aanhanger van Islamitische Staat (IS).

In Duitsland werd gevreesd dat deze aanslag specifiek bedoeld was om Duitsers te treffen. Onduidelijk was het een reactie was op de Duitse deelname aan de acties tegen IS, of een poging Turkije te treffen door de belangrijkste groep toeristen aan te vallen, zo schreef nrc-redacteur Marc Leijendekker.

    • Huib de Zeeuw