Door deze mensen ontkomt niemand aan de Kiss Cam

De Kiss Cam gaat verder dan onschuldige stelletjes die elkaar een kus geven: de banners om de camera leveren veel geld op.

Als de magie er op het veld niet is, biedt de Kiss Cam uitkomst.
Als de magie er op het veld niet is, biedt de Kiss Cam uitkomst. Screenshot YouTube / Vox

Als de magie er even niet is bij de basketbalwedstrijd in sportarena Verizon Center in Washington D.C., dan biedt de Kiss Cam uitkomst. Met op de tribune plek voor meer dan 20.000 toeschouwers, is er altijd wel een stelletje te vinden wat er niet aan ontkomt. Maar wie bepaalt op welk koppel de camera het heeft voorzien? In een vijf minuten durend filmpje geeft Vox de groep mensen achter de Kiss-Cam een gezicht.

Met uitstek het bekendste stel dat de Kiss Cam in beeld nam, was de Amerikaanse president en zijn vrouw in 2012. De eerste keer dat het gebeurde gaf Obama er niet aan toe en probeerde hij weg te komen met een arm om zijn vrouw heen te slaan. Bij de volgende wedstrijd is de camera weer op hen gericht en ontkomen ze er niet aan. Onder aanmoediging van dochter Malia zoent Obama de first lady.

Toeval dat de Kiss Cam tot twee keer toe juist Obama in beeld bracht? Nee, niet echt. Het team achter de camera houdt nauwlettend in de gaten welke stelletjes een goed doelwit vormen voor een kus onder toeziend oog van duizenden mensen. En wat als er niet gekust wordt? Dan wacht de camera wel en gaat het publiek alleen maar harder joelen. Om die reden nemen sommige toeschouwers voorzorgsmaatregelen. Zo was er de man die niet met de vrouw naast hem wilde zoenen. Toen de camera op de twee gericht bleef, hield de man een briefje omhoog met daarop de tekst: ‘Mijn zus.’

Lucratief

Maar de Kiss Cam gaat verder dan onschuldige stelletjes die elkaar een kus geven. Om de beelden heen staan grote banners, waar bedrijven maar al te graag op willen adverteren. Ofwel de Kiss Cam is het verhaal van een technisch theatraal verdienmodel, aldus Vox.

Bekijk het filmpje van Vox hieronder: