Dodental Saoedische aanval Jemen loopt op tot 119

Het bombardement vond plaats op een markt; er kwamen ook 22 kinderen om.

Jemenieten protesteren voor het VN-gebouw in de hoofdstad Sanaa tegen de Saoedische bombardementen.
Jemenieten protesteren voor het VN-gebouw in de hoofdstad Sanaa tegen de Saoedische bombardementen. Foto Hani Mohammed/ AP

Het dodental bij een luchtaanval in het noorden van Jemen van afgelopen dinsdag is opgelopen tot 119, zo meldt een hoge VN-vertegenwoordiger aan persbureau AP. Er werd eerder gemeld dat er 41 mensen omkwamen. Het bombardement op een markt werd uitgevoerd door de door Saoedi-Arabië geleide coalitie.

Volgens Meritxell Relano, vice-vertegenwoordiger Jemen van UNICEF, zijn er ook 22 kinderen omgekomen. Er vielen 47 gewonden.

Duizenden burgerdoden bij bombardementen

De markt ligt in het district Mustaba in de provincie Hajjah in Noord-Jemen dat gecontroleerd wordt door de Houthi-rebellen. Al maandenlang bombardeert een coalitie van sunnitische landen -onder aanvoering van Saoedi-Arabië- stellingen van deze shi’itische rebellen, die gesteund worden door Iran. Sinds maart vorig jaar zijn er zeker 6.000 mensen, van wie de helft burgers, omgekomen in dit uitzichtloze conflict.

Ook voor Arjan Hehenkamp, directeur van Artsen zonder Grenzen, die al meer dan vijfentwintig jaar werkt in conflictgebieden is dit wapengeweld zeer uitzonderlijk. Zo liet hij weten aan nrc-redacteur Floris van Straaten.