Massademonstraties Brazilië om aanstelling oud-president

De voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva wordt verdacht van witwaspraktijken.

Demonstranten in Sao Paulo, Brazilië. Foto Reuters / Leonardo Benassatto

In Braziliaanse steden protesteerden vannacht duizenden mensen nadat president Dilma Rousseff de voormalig Braziliaanse president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva heeft benoemd als nieuwe minister in haar kabinet, meldt persbureau Reuters. De 70-jarige Lula, die ook wel bekendstaat als de ‘politieke mentor’ van Rousseff, wordt verdacht van witwaspraktijken en identiteitsfraude.

Met de aanstelling zou Rousseff haar voorganger willen beschermen tegen gerechtelijke vervolging, denken de oppositiepartijen. Woensdagavond gaf de rechter telefoongesprekken vrij, afgetapt door de federale politie, waaruit bleek dat Lula en Rousseff (beiden lid van de Arbeiderspartij) overwogen te proberen rechters en officieren van justitie te beïnvloeden ten gunste van de voormalig president.

Nu Lula is benoemd tot minister kan hij niet worden vervolgd door de ambitieuze rechter Sergio Moro, die al tientallen hooggeplaatste politici en zakenmannen vervolgde in het witwasschandaal, maar valt het onderzoek naar de oud-president onder het hooggerechtshof.

Lees ook: Als minister is Lula lastiger te vervolgen, over de politieke gevolgen van de benoeming van Lula.

In de hoofdstad Brasilia verzamelden zeker vijfduizend mensen rond het presidentiële paleis en het Congresgebouw. De politie moest pepperspray inzetten. Ook op de Avenue Paulista in Sao Paulo, het financiële centrum van de miljoenenstad, riepen duizenden mensen op tot vertrek van Rousseff en arrestatie van Lula. Zondag gingen in achttien Braziliaanse steden al een miljoen mensen de straat op.

Omstreden oud-president

Vorige week is de voormalige Braziliaanse president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, die tussen 2003 en 2011 president was, in staat van beschuldiging gesteld in een omvangrijk witwasschandaal. De aanklacht zou betrekking hebben op verzwegen bezittingen van Lula, zoals een penthouse aan zee, dat door bouwbedrijf OAS zou zijn verbouwd met geld verkregen door corruptie. De populaire Lula ontkende en noemde de aanklagers “bevooroordeeld”. Eerder verrichtte de federale politie huiszoekingen bij Lula. Als Lula schuldig wordt bevonden, kan hij dertien jaar celstraf krijgen.

Twitter avatar ByDebrey Debrey #BRASIL PIDE RENUNCIA d @dilmabr

#Brazilians again on the street asking to the president to resign

#Brazil https://t.co/sUJdekupf0

Economische problemen

Door het corruptieschandaal neemt het vertrouwen in de Braziliaanse politiek - die door de grootste economische problemen in jaren al onder druk staat - steeds verder af. Rouseff wordt verweten dat ze te weinig doet om de problemen aan te pakken. De Bovespa, de beurs van Sao Paulo, verloor dinsdag zo’n 4 procent van zijn waarde, nadat bleek dat Lula de ministerspost accepteerde. De Braziliaanse munt verloor zo’n 2 procent ten opzichte van de dollar.

Het land kampt verder met een inflatie van zo’n 10 procent en de hoogste werkloosheid in decennia. Kredietbeoordelaars als Fitch en Standard & Poor’s gaven Brazilië vorig jaar de junkstatus: met die waardering wordt het voor de overheid een stuk duurder om geld te lenen en trekken veel investeerders zich terug.

    • Sterre van der Hee