Delta Lloyd palmt grote, boze aandeelhouder in

Delta Lloyd krijgt op de valreep een boze aandeelhouder mee in een omstreden plan om nieuwe aandelen te verkopen.

Het was kantje boord. Een half uur voor aanvang van de cruciale aandeelhoudersvergadering kwam topman Hans van der Noordaa van verzekeraar Delta Lloyd woensdag met een verrassende mededeling: Fubon, een van de meest boze aandeelhouders, stemde tóch opeens in met een omstreden plan om nieuwe aandelen uit te geven.

Fubon, een groot financieel conglomeraat uit Taiwan, stond maandag nog in de rechtszaal tegenover Van der Noordaa. De grootaandeelhouder was een procedure begonnen om het plan te blokkeren. Fubon zou een stemming over het plan op de aandeelhoudersvergadering zeker afwijzen. Amper 48 uur later hadden de Taiwanezen hun mening herzien, zo bleek uit een persbericht.

Daarin stond dat Fubon en Delta Lloyd een verregaande samenwerking zijn aangegaan. Fubon gaat zijn belang in Delta Lloyd de komende maanden aanzienlijk uitbreiden, van ongeveer 7 naar 15 procent. Zodra het die 15 procent heeft, mag het een commissaris leveren. Fubon en Delta Lloyd gaan daarnaast concrete samenwerkingsmogelijkheden onderzoeken, onder meer op het gebied van de verkoop van herverzekeringen en vermogensbeheer.

Prompt schoot de koers met 18 procent omhoog. Het hielp dat Fubon zelf, als onderdeel van het akkoord, een begeleidende rol heeft gekregen bij de aandelenuitgifte. Aandelen die niet verkocht worden kan Fubon zelf goedkoop opkopen, en zo het belang in Delta Lloyd vergroten. De aandeelhoudersvergadering stemde woensdagmiddag in met het plan.

Dat Fubon aan boord is maakte veel verschil voor de stemming. Zonder goedkeuring zou het ja-kamp op 70 procent zijn blijven steken, krap boven de vereiste tweederde meerderheid. Die ruime meerderheid was noodzakelijk vanwege de lage opkomst – 48 procent. Niet stemmen versterkte in dit geval het nee-kamp.

Van der Noordaa zei tijdens de vergadering dat Delta Lloyd en Fubon al sinds het voorjaar van 2015 met elkaar in gesprek zijn over een strategische samenwerking. Fubon had in maart van dat jaar, bij een kleinere emissie, een fors belang van ruim 5 procent genomen. Van der Noordaa: „Wij vonden een samenwerking buitengewoon interessant. Fubon is een partij met kennis van zaken. Het zoekt bereik buiten Azië. Toen hebben we uitgesproken: laten we een relatie voor de lange termijn aangaan.”

Van der Noordaa zei dat er de dag voor de aandeelhoudersvergadering nog uitgebreid onderhandeld was. Het was een opsteker voor hem om dit nieuws te kunnen presenteren. In de dagen voor de vergadering hadden veel buitenlandse aandeelhouders – die niet bij de stemming aanwezig konden zijn – via volmachten hun positie al duidelijk gemaakt. President-commissaris Rob Ruijter zei dat Delta Lloyd tot aan de stemming niet wist welke kant de uitslag opging.

Tegelijkertijd maakt de deal Delta Lloyd ook kwetsbaar. Het kan een opmaat zijn naar een overname door Fubon. Dat hoeft niet nu al de bedoeling te zijn. Volgens het persbericht mag Fubon zijn belang niet boven de 20 procent brengen zonder toestemming van Delta Lloyd. Maar dat lijkt vooral een herenakkoord.

Als Fubon op termijn meer wil, dan is het de tweede Aziatische partij die zijn zinnen heeft gezet op een Nederlandse verzekeraar. Eerder nam het Chinese Anbang Vivat over. Daar ontstond kort na de overname ruzie tussen de top van het bedrijf en de nieuwe eigenaar over geld en zeggenschap. Topman Gerard van Olphen stapte na amper twee maanden op.

Een optie voor samenwerking op het gebied van vermogensbeheer is dat Delta Lloyd dit uitbesteedt aan Fubon. Delta Lloyd heeft een dergelijke optie in het verleden verkend, toen Fubon nog niet in beeld was.

Fubon heeft eind vorig jaar ook nog een claim neergelegd bij Delta Lloyd wegens verliezen op beleggingen – tot mogelijk 150 miljoen euro. Ook steunde Fubon een verzoek bij de Ondernemingskamer om een onderzoek naar wanbeleid bij Delta Lloyd af te dwingen. Het is niet duidelijk of Fubon de claim en het onderzoek nu laat zitten. Onduidelijk is ook of er verdere afspraken zijn gemaakt.

Fubon werkte aanvankelijk samen met een andere aandeelhouder, Highfields Capital Management, om de aandelenemissie van Delta Lloyd te blokkeren. Dit Amerikaanse investeringsfonds reageerde woensdag woest op de onverwachte deal tussen Fubon en Delta Lloyd. „Met het vooruitzicht dat aandeelhouders terecht de emissie zouden tegenhouden, heeft Delta Lloyd […] in essentie Fubons stem gekocht.”

    • Chris Hensen
    • Hanneke Chin-A-Fo