Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: Garnalentompouce uit Nederland

Illustratie Jet Peters

Ons eigen land kan op een culinaire wereldreis niet ontbreken. En wat is er Hollandser dan die roze minigarnaaltjes? Ze danken hun naam aan de havens waar deze garnalen worden binnen gebracht, die liggen namelijk steevast in Nederland.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de plakken bladerdeeg en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk het bladerdeeg met het losgeklopte ei en bak ze in 15-20 minuten goudbruin in de oven. Verwarm de boter in een steelpan op middelhoog vuur. Zodra de boter is gesmolten, voeg je bloem toe aan de boter. Meng met een houten lepel en bak 2 minuten mee tot de bloem ‘gaar’ is. Voeg langzaam en al roerend de melk en daarna de bouillon toe. Klop de eidooier en room met een garde los in een aparte kom. Voeg dit toe aan de saus terwijl je snel klopt met de garde. Zorg dat het mengsel niet gaat koken. De goede dikte is als er dikke druppels aan je garde vormen. Voeg de peterselie, bijna alle garnalen en wat cayennepeper toe. Breng op smaak met zout. Voor elke tompouce verdeel je een lepel garnalenragout over een plak bladerdeeg. Vul aan met een paar garnalen die je hebt achtergehouden. Leg daarop de volgende plak bladerdeeg waarop je weer een laag van het mengsel aanbrengt met wat garnalen. Maak af met de derde plak bladerdeeg.

    • Sam de Voogt