Boze belegger blijkt zo boos niet meer

Delta Lloyd krijgt op de valreep een grote, boze aandeelhouder mee in een omstreden plan om nieuwe aandelen te verkopen.

Topman Hans van der Noordaa en president-commissaris Rob Ruijter. Foto Maarten Hartman

Het was kantje boord. Een half uur voor aanvang van de cruciale aandeelhoudersvergadering kwam topman Hans van der Noordaa van verzekeraar Delta Lloyd woensdag met een verrassende mededeling: Fubon, een van de meest boze aandeelhouders, stemde tóch in met een omstreden plan om voor 650 miljoen euro nieuwe aandelen uit te geven.

Fubon, een groot financieel conglomeraat uit Taiwan, stond maandag nog in de rechtszaal tegenover Van der Noordaa in een poging het plan te blokkeren. Fubon zou op de aandeelhoudersvergadering een stemming over het plan zeker afwijzen. Amper 48 uur later hadden de Taiwanezen hun mening herzien, bleek uit een persbericht.

Daarin staat dat Fubon en Delta Lloyd een verregaande samenwerking zijn aangegaan. Fubon breidt zijn belang in Delta Lloyd de komende maanden aanzienlijk uit, van ongeveer 7 naar 15 of zelfs 20 procent. Zodra Fubon 15 procent heeft, mag het conglomeraat een commissaris leveren. Fubon en Delta Lloyd zullen daarnaast concrete samenwerkingsmogelijkheden onderzoeken, onder meer bij de verkoop van herverzekeringen en vermogensbeheer.

Prompt schoot de koers met 18 procent omhoog. Donderdagochtend zakte de koers weer wat in.

De aandeelhoudersvergadering stemde woensdagmiddag in met het plan. Dat Fubon aan boord is maakte alle verschil voor de stemming. Zonder goedkeuring zou het ja-kamp rond de 62 procent zijn blijven steken, minder dan de vereiste tweederdemeerderheid. Die ruime meerderheid was noodzakelijk vanwege de lage opkomst – 48 procent. Niet stemmen versterkte in dit geval het nee-kamp.

Van der Noordaa zei tijdens de vergadering dat Delta Lloyd en Fubon al sinds het voorjaar van 2015 met elkaar praten over een strategische samenwerking. Fubon had in maart van dat jaar, bij een kleinere emissie, een fors belang van ruim 5 procent genomen. Van der Noordaa: „Wij vonden een samenwerking buitengewoon interessant. Fubon is een partij met kennis van zaken. Het zoekt bereik buiten Azië. Toen hebben we uitgesproken: laten we een relatie voor de lange termijn aangaan.”

Van der Noordaa zei dat dinsdag uitgebreid onderhandeld was. Het was voor hem een opsteker om dit nieuws te kunnen presenteren. In de dagen voor de vergadering hadden veel buitenlandse aandeelhouders – die niet bij de stemming aanwezig konden zijn – via volmachten hun positie al duidelijk gemaakt. President-commissaris Rob Ruijter zei dat Delta Lloyd tot aan de stemming woensdagmiddag niet wist welke kant de uitslag opging.

Tegelijkertijd maakt de deal Delta Lloyd kwetsbaar. Het kan een opmaat zijn naar een overname door Fubon. Volgens het persbericht mag Fubon zijn belang niet boven de 20 procent brengen zonder toestemming van Delta Lloyd. Maar dat lijkt vooral een herenakkoord.

Als Fubon op termijn meer wil, is het de tweede Aziatische partij die zijn zinnen zet op een Nederlandse verzekeraar. Eerder werd Vivat (voorheen Reaal) overgenomen door het Chinese Anbang. Daar ontstond kort na de overname ruzie tussen de top van het bedrijf en de nieuwe eigenaar over geld en zeggenschap. Topman Gerard van Olphen stapte na twee maanden op.

Een optie voor samenwerking op het gebied van vermogensbeheer is dat Delta Lloyd dit uitbesteedt aan Fubon. Delta Lloyd heeft een dergelijke optie in het verleden verkend, toen Fubon nog niet in beeld was.

Fubon heeft eind vorig jaar nog een miljoenenclaim ingediend bij Delta Lloyd wegens verliezen op beleggingen. Ook steunde Fubon een verzoek bij de Ondernemingskamer om een onderzoek naar wanbeleid bij Delta Lloyd af te dwingen. Deze zaken zijn ondanks de nieuwe samenwerking niet van tafel, meldt een ingewijde.

Fubon werkte aanvankelijk samen met een andere aandeelhouder, Highfields Capital, om de emissie te blokkeren. Dit Amerikaanse investeringsfonds reageerde woensdag woest op de onverwachte deal tussen Fubon en Delta Lloyd. „Met het vooruitzicht dat aandeelhouders terecht de emissie zouden tegenhouden, heeft Delta Lloyd […] in essentie Fubons stem gekocht.”