Blatter ontving in 2015 een salaris van 3,3 miljoen euro

Volgens persbureau AP is het de eerste keer dat het salaris van de oud-voorzitter bekend is gemaakt.

Mede door corruptieschandalen heeft de FIFA in 2015 verlies geleden. Foto Leanza Keystone / AP

Uit de jaarcijfers van de FIFA blijkt dat Blatter in zijn laatste jaar als voorzitter van de wereldvoetbalbond ruim 3,3 miljoen euro aan salarissen en bonussen ontvangen heeft. Persbureau AP schrijft dat het de eerste keer is dat het salaris van de oud-voorzitter bekend is gemaakt.

Het bedrag dat Blatter in 2015 ontving, ligt vele malen hoger dan andere voorzitters in de sportwereld. Zo verdiende Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in hetzelfde kalenderjaar 225.000 euro. Dat is nog minder dan de leden van het uitvoerend comité van de FIFA. Zij kregen in 2015 ieder 270.000 euro.

Verder valt in het verslag te lezen dat Jérôme Valcke, de ontslagen secretaris-generaal van de FIFA, in 2015 ruim 1,9 miljoen euro van de FIFA heeft ontvangen. De openbare aanklager in Zwitserland is tevens een onderzoek gestart naar de secretaris-generaal. Daarbij is hij niet aangehouden, maar wel is er een huiszoeking gedaan bij hem.

Corruptieschandaal

Op de dag dat het jaarverslag uitkwam, werd ook bekend dat Blatter bij sporttribunaal CAS in beroep gaat tegen zijn schorsing van zes jaar, zo valt te lezen op de website van CAS. Hiermee volgt de Zwitser het voorbeeld van Michel Platini die al eerder besloot om zich niet neer te leggen bij een schorsing van zes jaar.

Afgelopen december ontvingen scheidend FIFA-baas Blatter en voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA Platini een schorsing voor acht jaar in verband met een dubieuze betaling van de FIFA aan Platini in 2011. De transactie van omgerekend 1,8 miljoen euro werd goedgekeurd door Blatter. Volgens de voetbalbestuurders was dat bedrag een vergoeding voor werkzaamheden die Platini voor de FIFA uitvoerde tussen 1999 en 2002.

In februari werd de schorsing van beide heren teruggedraaid naar zes jaar terwijl de onderzoekskamer van de FIFA juist een verzoek deed om de mannen levenslang uit te sluiten van voetbalgerelateerde activiteiten. Dat verzoek werd afgewezen.

Mede door de corruptieschandalen heeft de FIFA in 2015 een verlies geleden van 109,8 miljoen euro. Het is voor het eerst sinds 2002 dat de wereldvoetbalbond rode cijfers heeft geschreven. Volgens de bond is een deel van het verlies te wijten aan “onvoorziene kosten” als betalingen aan advocaten.

    • Maarten Back