Attractiepark SeaWorld stopt met fokken van orka’s

SeaWorld wordt al jaren bekritiseerd vanwege het gevangen houden van de walvissoort.

De shows met orka's in attractiepark SeaWorld zijn al lange tijd omstreden. Foto: Ruud Taal / ANP

Het Amerikaanse attractiepark SeaWorld stopt per direct met het fokken van orka’s. Dat laat het bedrijf donderdag in een verklaring weten.

SeaWorld werd al jaren bekritiseerd vanwege het gevangen houden van de walvissoort voor het opvoeren van shows. Ook kwamen de afgelopen jaren twee mensen, onder wie orka-trainer Dawn Brancheau, in SeaWorld om doordat orka’s agressief werden door hun gevangenschap.

De orka’s die momenteel in SeaWorld verblijven zullen niet terug worden geplaatst in de natuur. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren geen orka’s uit de natuur opgenomen en werkt alleen met niet-wilde orka’s. Volgens SeaWorld zijn deze orka’s, door onder meer vervuiling, niet in staat te overleven in de natuur.

Tijd voor verandering

Volgens de bestuursvoorzitter van SeaWorld, Joel Manby, heeft het bedrijf veel bijgedragen aan het positieve imago van de orka in de wereld. Toch is het tijd voor verandering, zo zegt hij:

“Tijden veranderen, en wij veranderen mee. Door dit onze laatste generatie orka’s te maken vervullen wij onze missie van het bieden van waardevolle ervaringen voor onze bezoekers.”

Stop shows SeaWorld Californië eerder al aangekondigd

SeaWorld Californië kondigde vorig jaar aan per 2017 te zullen stoppen met de shows met orka’s. Redenen hiervoor waren de druk van de publieke opinie, nieuwe regulering en verliescijfers.

    • Etienne Verschuren