250 banen weg bij The Guardian

Bij de Guardian Media Group verdwijnen 250 banen. Dat maakten de hoofdredacteur en uitgever donderdag bekend.

Redactie van The Guardian enThe Observer in Londen. Foto Bloomberg

Bij de Guardian Media Group verdwijnen 250 banen, waaronder honderd journalistieke. Dat maakten de hoofdredacteur en uitgever donderdag bekend.

De ontslagen komen niet onverwacht. Eind januari maakte de directie al bekend fors te zullen bezuinigen: 50 miljoen pond (65,8 miljoen euro) in drie jaar. Toen werd ook aangekondigd dat ook gekeken zou worden het aantal banen.

Bij The Guardian, zondagskrant The Observer, en de gezamenlijke website werken 725 journalisten, en 150 ondersteunend personeel en commerciële werknemers. De ontslagen zouden alleen vallen in het Verenigd Koninkrijk. Volgens The Guardian zijn de 210 banen bij de Amerikaanse en Australische online edities veilig, net als andere functies bij het bedrijf. De directie hoopt op vrijwillig vertrek, maar gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. In een e-mail aan het personeel schrijven hoofdredacteur Katharine Viner en uitgever David Pemsel donderdag dat de “veranderlijke media-omgeving” om “radicale actie” vraagt:

“Ons actieplan heeft één doel: de journalistieke integriteit en financiële onafhankelijkheid van The Guardian tot in het oneindig te verzekeren”.

De verliezen bij GMG zijn sinds 2004 opgelopen tot ruim 300 miljoen pond. Over 2014-2015 was het netto exploitatietekort 45,3 miljoen pond, en dat zal bij het einde van het boekjaar in maart zijn gegroeid tot 53 miljoen pond. De kosten zijn in vijf jaar met 23 procent gestegen, de inkomsten slechts met 10 procent.

    • Titia Ketelaar