Zes jaar cel voor runnen drugslab Eindhoven

De drugs hebben een straatwaarde van 4 miljoen euro. De officier van justitie noemt deze criminaliteit “maatschappijverziekend”.

Archieffoto van de politie die onderzoek doet in een drugslab in Hoogerheide (Noord-Brabant). Foto Marco de Swart / ANP

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag twee drugscriminelen veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. De mannen (30 en 37 jaar) runden een groot drugslab in Eindhoven. Ook bezaten ze harddrugs en wapens. De eigenaar van de loods waarin het lab gevestigd was, een 46-jarige Eindhovenaar, moet twee jaar de cel in.

De mannen runden het lab van januari tot en met april 2014. De politie rolde het lab eind 2014 op en vond er toen ongeveer 16.000 liter formamide. Daarmee kunnen synthetische drugs, zoals amfetamine en MDMA, gemaakt worden. Bij de aanhouding trof de politie 222 kilo MDMA-tabletten, 71 kilo amfetamine en 58 kilo MDMA-kristallen aan. Ook lagen er twee geweren, patroonmagazijnen en een geladen granaatraketwerper in de loods. Voor het aanwezig hebben van de wapens is de eigenaar van het pand vrijgesproken.

De aangetroffen harddrugs hebben volgens een berekening van de politie een straatwaarde van 4 miljoen euro. Met de aangetroffen chemicaliën kan drugs gemaakt worden ter waarde van 144 miljoen euro. De officier van justitie noemt deze criminaliteit “maatschappijverziekend”.

Niet alleen uit het oogpunt van vergelding, maar ook “om anderen ervan te weerhouden dit soort misdrijven te plegen” heeft de rechtbank deze forse straffen opgelegd.

    • Marissa van Loon