Vivat krijgt nieuwe topman met ruime ervaring in Azië

Ron van Oijen moet de relatie met de Chinese eigenaar herstellen en, zijn eerste klus, tot 1.200 banen schrappen.

Vivat, de voormalige verzekeringstak van SNS Reaal, krijgt een nieuwe topman: de 55-jarige Ron van Oijen.

Zal hij het wel kunnen vinden met de Chinese eigenaar? Van Oijen neemt de plaats in van Gerard van Olphen die vorig jaar, twee maanden na de overname door het Chinese Anbang, aan de kant werd gezet. De reden: cultuurverschillen, ruzie over wie er aan de touwtjes trekt bij Vivat en of de nieuwe eigenaar zich wel aan afspraken zou houden over hoeveel geld het in het bedrijf zou steken.

Vivat is sinds vorig jaar eigendom van het Chinese financiële conglomeraat Anbang, een bedrijf waarover weinig bekend is en dat geen jaarverslagen publiceert. Voorwaarde voor de overname was dat er een Nederlander aan de top zou blijven.

De ruzie ging over de hoogte van het bedrag dat Anbang in het noodlijdende Vivat moest stoppen. Begin vorig jaar was er een principeovereenkomst over de overname. Maar tijdens de onderhandelingen bleek dat Vivat meer geld nodig had dan was afgesproken. Er moest 1,35 miljard euro bij. Daarom ging de verkoopprijs omlaag: de Nederlandse staat verkocht Vivat in juli voor 1 euro, en niet voor de afgesproken 150 miljoen euro.

In oktober moest Anbang die 1,35 miljard euro overmaken, maar de prestaties van Vivat waren inmiddels verbeterd. Bestuursvoorzitter Wu Xiaohui van Anbang wilde daarom minder storten. Maar Van Olphen eiste het hele bedrag. Hij kreeg het en kon daarna vertrekken.

De nieuwe topman Van Oijen moet nu de relatie met de eigenaar herstellen en 900 tot 1.200 banen gaan schrappen, zijn eerste klus.

Van Oijen heeft ruime ervaring in Azië. Vanaf 2010 was hij bestuursvoorzitter van AIA, de grootste verzekeraar van Thailand met vier miljoen klanten. Daarvoor werkte hij voor Aegon en voor de verzekeringstak van ING, ook in Azië.