Twee arrestanten Vorst weer vrijgelaten

Dinsdag liep een antiterreuractie in het kader van de Parijse aanslagen in november uit de hand in het Belgische Vorst.

Onderzoek bij een van de locaties van de schietpartijen. Foto Nicolas Maeterlinck / via AFP

De twee personen die eerder deze woensdag zijn gearresteerd in het kader van de antiterreuractie in het Belgische Vorst op dinsdag zijn weer vrijgelaten. Dat meldt het Belgisch parket.

Volgens het parket worden ze nergens meer van verdacht. Eén persoon werd opgepakt bij een huiszoeking, de ander in het ziekenhuis, waar hij behandeld werd voor een gebroken been.

Huiszoeking uit de hand gelopen

Dinsdag liepen huiszoekingen in het kader van de Parijse aanslagen in november uit de hand in Vorst, een gemeente in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Eerst werden agenten beschoten met zwaar geschut. Daarbij raakten twee agenten gewond. Lokale en federale politie stuurden versterking en een groot deel van het zuiden van de stad werd afgezet. Bij daaropvolgende schietpartijen raakten nog eens twee agenten gewond.

Eén verdachte die zich in het huis had verschanst, de 35-jarige Algerijn Mohammed Belcaïd, werd gedood. Naast zijn lichaam werden een kalasjnikov, een boek over het salafisme en een IS-vlag aangetroffen, Twee andere verdachten zijn nog op de vlucht. Of hij betrokken was bij de aanslagen in Parijs is niet bekend.

Routinecontrole

De huiszoekingen waren onderdeel van een routinecontrole, die de Belgische veiligheidsdiensten regelmatig uitvoeren sinds de aanslagen op 13 november in Parijs. Vlak na die aanslagen werd Brussel tijdelijk oorlogsgebied. Terroristen die verantwoordelijk waren voor ‘Parijs’ hadden Brussel als uitvalsbasis. Sindsdien wordt gezocht naar de verdachten, van wie Salah Abdeslam hoofdverdachte is.

Bekijk ook: onze fotoserie En weer ging Brussel even op slot
    • Menno Sedee