Goede nacht voor Clinton - Rubio stapt uit race na zege Trump in Florida

Zowel Donald Trump als Hillary Clinton mogen zich de winnaar noemen van de laatste Super Tuesday. De vastgoedmagnaat won in Florida, Illinois, North Carolina en Missouri.

Hillary Clinton vlak voor haar overwinningstoespraak in West Palm Beach. Foto Carolyn Kaster / AP

Trump won in Florida, Illinois, North Carolina en Missouri. Clinton schreef Ohio, Florida, Illinois, North Carolina en Missouri op haar naam. De Republikeinse kandidaat Marco Rubio stapte uit de race na het verpletterende verlies van zijn thuisstaat.

Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton This is big. We just won Florida! https://t.co/JTnaDc6O9V

Het einde van Rubio

De zege van Trump in Florida was een zware slag voor senator Marco Rubio, twittert onze correspondent Guus Valk. Omdat Florida een zogeheten ‘winner-takes-all’ staat is, wint Trump alle 99 gedelegeerden die daar te behalen zijn. Hiermee vergroot de zakenman zijn imposante koppositie van 469 naar 568 gedelegeeren (hij heeft er minstens 1237 nodig).

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Marco Rubio, de enige Republikein voor wie Democraten echt bang waren, kan na dit pak slaag in Florida wel inpakken: Trump 45,4%, Rubio 27,6

Hoewel Rubio dinsdag nog zei ook bij een verlies in zijn thuisstaat door te gaan met zijn campagne, besloot hij vannacht de handdoek in de ring te gooien. In een toespraak bekritiseerde hij de Republikeinse partijtop, die hem ooit beschouwde als de logische koploper. Maar hij zei ook trots te zijn dat hij zo ver gekomen was, als kind van immigranten. “Geef niet toe aan de angst en de frustratie”, sprak Rubio indirect over de opmars van Trump.

De toespraak van Rubio:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Rubio is kritisch op de conservatieve beweging. Het zou om ideeën moeten gaan, maar ‘de zelfbenoemde elite’ hield verandering tegen.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Exit Marco Rubio. ‘We are on the right side, we will not be on the winning side.’

Wat ging er mis bij Rubio?

Kasich blijft tot juli vechten voor de nominatie

In Ohio won John Kasich eindelijk een staat in de Republikeinse race. Hij gaat er vandoor met alle 66 gedelegeerden van zijn thuisstaat, waar de gouverneur hevig campagne voerde de afgelopen dagen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Goed, alle ogen nu dus op Ohio. Kasich staat in zijn eigen op 44,3 procent, Trump op 32,3. Als Kasich wint, blijven drie kandidaten over.

De overwinning houdt Kasich (met een schamele 129) in de race en zijn droom in leven van het winnen van de nominatie op een zogeheten ‘contested convention‘. Als geen van de kandidaten 1.237 gedelegeerden kan halen, meer dan de helft dus, wordt de presidentskandidaat in de zomer gekozen op de conventievloer, schreef onze correspondent Guus Valk al eerder in NRC. Valk:

Het idee wint aan invloed dat de partij het moet laten aankomen op een zogeheten contested convention. Daarbij haalt geen enkele kandidaat de benodigde meerderheid van 1.237 gedelegeerden, die nodig is om de Republikeinse nominatie binnen te slepen. De kandidaten gaan allemaal naar de Conventie. En daar wordt in geheime stemmingen en politieke messengevechten achter de schermen besloten wie de Republikeinse kandidaat wordt.

Wat is een contested convention? CNN legt het uit:

Kasich na zijn overwinning in Ohio tegenover CNN:

In zijn allereerste overwinningstoespraak van de Republikeinse race toonde Kasich zich uiterst positief over zijn kansen. Als hij 91 procent van de gedelegeerden wint vanaf vandaag, kan hij volgens persbureau AP de 1.237 gedelegeerden die nodig zijn voor de nominatie binnenslepen. Maar de goedlachse gouverneur rekent, zoals boven beschreven, op een kans op de conventie.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Kasich bedankt aanhangers die geld stortten, en trekt aan zijn jasje. ‘You know, this is all I got. This is all I got.’
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Kasich heeft zijn stem gevonden als kandidaat. Een goeiige vaderfiguur, die mensen samenbrengt en af en toe een knuffel uitdeelt.

Clinton vergroot afstand tot Sanders

Met haar ruime overwinning in Florida ontvangt Clinton het gros van de 214 gedelegeerden van de staat. Ook Ohio (143), Illinois (156) en North Carolina (107) mag de voormalig minister van Buitenlandse Zaken op haar naam schrijven. Dit zal de afstand van de kandidaat (768) tot haar vasthoudende concurrent Bernie Sanders (554 gedelegeerden) nog verder vergroten. Het was geen goede nacht voor Sanders, twittert onze correspondent Guus Valk.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Hillary Clinton wint North Carolina, Florida en Ohio. Ruime marges, nog niet veel goed nieuws voor Bernie Sanders gezien.

Na Clintons verrassende nederlaag in Michigan vorige week, werd gedacht dat ook Ohio naar Sanders zou gaan. In die eerste staat - net zoals Ohio, Illinois en Missouri onderdeel van de zogeheten industriële ‘roestgordel’ - bleken zijn standpunten tegen handelsverdragen aan te slaan. Niet heel gek, gezien de klappen die Michigan en de omliggende staten de afgelopen jaren kregen als gevolg van de economische malaise, schreef onze redacteur Maartje Somers maandag in NRC.

Net als andere staten in de zogeheten ‘roestgordel’, postindustriële noordoostelijke staten die ooit met hun auto- en staalindustrie de ruggengraat van de Amerikaanse economie vormden, viel Ohio ten prooi aan een industriële meltdown. In 1990 telde Ohio nog ruim één miljoen fabrieksbanen, nu nog maar 680.000, volgens officiële statistieken. Alleen al tijdens de crisis tussen 2007 en 2009 verdwenen er 200.000 banen.

In haar overwinningstoespraak verklaarde Clinton dat de nominatie van de Democratische partij in zicht is na haar overwinningen in North Carolina, Florida en Ohio (en later in de nacht Illinois). Ze bedankte Sanders voor zijn felle campagnestrijd, waaruit bleek dat zij vrijwel zeker is dat zij het in november moet opnemen tegen Trump (of iemand anders). Ze sprak over de rol van het presidentschap om mensen bij elkaar te krijgen en niet het land te verdelen. Clinton richtte zich in haar speech expliciet op kiezers in het kamp van Sanders door onder andere te praten over betaalbaar hoger onderwijs en het aanpakken van Wall Street.

Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton Hard-working Americans deserve a president with both the ideas and the know-how to create good jobs with rising incomes here in the U.S.
Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton We’re going to stand up for American workers and make sure no one takes advantage of us—not China, Wall Street, or over-paid executives.
Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton Our next president has to bring our country together. We should be breaking down barriers, not building walls.

Trump blijft koploper

Donald Trump consolideerde zijn positie als koploper weer verder vannacht. Hij won de 99 gedelegeerden in Florida en mag ook Illinois en North Carolina de meeste gedelegeerden op zijn naam schrijven.


Trump sprak zijn waardering uit voor de “felle campagne” van Rubio, de tegenstander die hij in debatten beschimpte als ‘kleine Marco’. Volgens de zakenman heeft de senator uit Florida een “mooie politieke toekomst” in het verschiet. Volgens onze correspondent Guus Valk was Trump minder welwillend naar de pers toe, die de gewelddadige ongeregeldheden bij zijn evenementen breed uitmeet. Zijn campagneleider wordt ervan beschuldigd een journalist mishandeld te hebben.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Trump moet het deze campagne opnemen tegen ‘lies, deceit, viciousness, disgusting reporters’.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Trump zet campagneleider Corey Lewandowski pal naast hem. Werd ervan beschuldigd een journalist te hebben mishandeld https://t.co/gszAxxruLs

Cruz strijdlustig

Het lukte Ted Cruz niet om één staat te winnen. Hij verloor zeer nipt (40,6 procent) van Trump (om 40,8 procent)in de staat Missouri. Toch toonde Cruz zich optimistisch: volgens de conservatieve senator uit Texas is het al tijden een tweemansrace tussen hem en Trump. Hij heeft met zeven overwinningen 370 gedelegeerden verzameld. Cruz riep de aanhangers van Rubio dan ook om zich achter hem te scharen. De senator heeft geen baat bij een contested convention omdat hij weinig vrienden heeft in de Republikeinse partij. Cruz betichtte de media ervan voor Trump te zijn, omdat de zakenman makkelijk verslagen zou kunnen worden door Clinton.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Ted Cruz schildert Trump nu af als de lieveling van de media en de partijelite. Zij willen echte conservatieven als hij dwarszitten.

Geen goede nacht voor Sanders

Sanders was de grote verliezer van deze Super Tuesday. Hij was in een nek-aan-nek-race beland met Clinton voor Missouri, maar ook deze staat verloor hij. Van deze tegenslag na een aantal opvallende overwinningen was niks van te merken in zijn toespraak die hij hield in Phoenix. De populistische linkse senator uit Vermont herhaalde onder andere zijn campagnestandpunten over de macht van Wall Street en de invloed van rijke donoren in de politiek.

    • Hans Klis