Tóch celstraf voor jihadreis

De rechtbank achtte zijn Syriëreis niet strafbaar, het Hof wél.

Mohamed el A. in de rechtbank. Illustratie Aloys Oosterwijk/ANP

Een Arnhemse Syriëganger is dinsdag in hoger beroep alsnog veroordeeld. De 28-jarige Mohamed el A. kreeg een celstraf van zes maanden opgelegd; vorig jaar werd hij door een lagere rechter vrijgesproken.

Mohamed el A. werd in 2013 samen met zijn vriend Hakim B. opgepakt op weg naar Syrië. Zij hadden bivakmutsen, gevechtskleding en walkietalkies bij zich. De rechtbank in Arnhem sprak hen vorig jaar vrij omdat niet duidelijk was of zij wilden gaan strijden. Het Gerechtshof in Arnhem bevestigt de vrijspraak van Hakim B., maar Mohamed el A. heeft volgens het Hof wél strafbaar gehandeld. Hij wilde geld en goederen naar zijn strijdende broer in Syrië brengen en heeft daarmee willen deelnemen aan de terroristische organisatie waarvoor zijn broer strijdt, aldus de rechter.

Naar de uitspraak van het Hof werd met spanning uitgekeken, omdat lagere rechters tegenstrijdige uitspraken hebben gedaan over de strafbaarheid van het uitreizen naar Syrië. De rechtbank in Arnhem sprak de Syriëgangers vrij omdat niet vaststond dat zij wilden gaan strijden, terwijl een Rotterdamse rechter onlangs vonniste dat uitreizen naar het kalifaat min of meer per definitie strafbaar is.

De hogere rechter lijkt nu te kiezen voor een middenweg: hoewel Hakim B. op weg was naar Syrië, is hij toch vrijgesproken, omdat niet bewezen kan worden dat hij wíst dat zijn broer in Syrië deelnam aan de gewapende strijd. En Mohamed el A. is alléén veroordeeld omdat hij goederen en geld bij zich had voor zijn strijdende broer, niet voor de reis op zichzelf.

In Rotterdam werd dinsdag nog een ander familielid van een jihadstrijder veroordeeld. Sulayman R. kreeg twee jaar cel opgelegd omdat hij in totaal 16.942 euro overmaakte aan zijn strijdende broer in Syrië.