Thuiszorgorganisatie TSN failliet verklaard

TSN verkeerde in grote financiële problemen en een faillissement was al ophanden. Hoeveel banen er behouden blijven, is nog niet bekend.

Logo van TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland Foto Piroschka van de Wouw / ANP

De rechtbank Overijssel heeft woensdag het faillissement voor thuiszorgorganisatie TSN uitgesproken. TSN verkeert in grote financiële problemen en een faillissement was al ophanden. Dat bevestigt TSN desgevraagd. Hoeveel banen er behouden blijven, is nog niet bekend.

Werknemers worden maximaal zes weken door het UWV doorbetaald. De gemeenten waarmee TSN samenwerkte moeten de zorg nu bij andere aanbieders onderbrengen.

De grootste thuiszorgorganisatie van Nederland vroeg eind november uitstel van betaling aan. De onderneming leed structureel verlies en de directie zag geen “reële vooruitzichten” meer om met zijn 12.000 werknemers op een rendabele manier huishoudelijke hulp aan te bieden. Een deel van de werknemers, minstens 4.500 huishoudelijke hulpen, werd overgenomen door branchegenoot Buurtzorg of een andere aanbieder.

Medewerkers van TSN hebben aangekondigd hun werk donderdag en volgende week maandag neer te leggen. Op de twee stakingsdagen voeren de medewerkers geen zorgtaken uit voor de cliënten, maar nemen zij hun cliënten mee voor een verwendag.

Samsom: faillissement niet zo erg

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom noemde het omvallen van de thuiszorgorganisatie “eigenlijk niet zo erg”, meldde RTV Rijnmond maandag. “Ze hadden op de verkeerde business gegokt. Karige zorg leveren, zo min mogelijk betalen en zo veel mogelijk winst maken. Als je dan failliet gaat, vind ik dat eigenlijk niet zo erg.”

Branchebelang Thuiszorg “betreurt” het faillissement en constateert dat “de overheid en enkele prominenten daarbinnen, zoals Samsom er belang aan hechten om TSN niet te redden”.

De gedeeltelijke overname van Buurtzorg noemde Samsom een goede zaak. “Buurtzorg doet ook meer dan alleen schoonmaken, ze leveren echt zorg.”

Lees ook het interview met Jos de Blok, de oprichter van Buurtzorg: Hogepriester van de kleinschalige zorg
    • Marissa van Loon