Ruzie Marokko met Verenigde Naties loopt hoger op

Het land schroeft steun terug voor de vredesmissie in de Westelijke Sahara, nadat Ban Ki-moon het gebied “bezet” noemde.

Marokkanen gingen afgelopen weekend de straat op in Rabat.
Marokkanen gingen afgelopen weekend de straat op in Rabat. Foto Abdeljalil Bounhar / AP

Marokko roept een deel van zijn staf terug van een VN-vredesmissie in de Westelijke Sahara, meldt persbureau AP. Het gebied is geannexeerd door Marokko, maar de internationale gemeenschap erkent dat niet. Ook draagt de Marokkaanse overheid 3 miljoen dollar minder bij aan de missie en dreigt Marokko zijn troepen terug te trekken die nu bij andere VN-vredesmissies betrokken zijn.

Marokko probeert met deze stap zijn onvrede over opmerkingen van Ban Ki-moon vorige week kracht bij te zetten. De secretaris-generaal van de VN zei dat de Westelijke Sahara door Marokko “bezet” wordt, terwijl Marokko meent dat het gebied tot de zuidelijke provincies behoort. Marokko liet gelijk luidkeels blijken zich niet in de kwalificatie van Ban te kunnen vinden. De maatregelen die Marokko nu neemt, laten de ruzie met de VN verder escaleren.

Volgens een woordvoerder van Ban Ki-moon tegenover Reuters heeft de secretaris-generaal geen plannen meer om binnenkort naar Rabat te reizen, naar aanleiding van de aankondiging van Marokko en een protest in Rabat dat tegen Ban gericht was.

Polisario

Afgelopen weekend werd een massale demonstratie in de Marokkaanse hoofdstad Rabat georganiseerd tegen de uitlatingen van Ban. Daar kwamen tienduizenden mensen op af - het openbaar vervoer was gratis die dag. De regering meende zelfs dat er miljoenen Marokkanen aanwezig waren.

De Westelijke Sahara werd in 1975 door Marokko geannexeerd nadat Spanje zich uit het gebied, dat rijk is aan fosfaat, terugtrok. In de Westelijke Sahara leven de Sahrawi’s, die niet tot Marokko willen behoren. Tot 1991 vocht de Polisario-beweging gewapend voor onafhankelijkheid. Sindsdien is er een wapenstilstand en een vredesmissie van de VN in het gebied.