Rusland haalt opnieuw bommenwerpers terug uit Syrië

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken noemt de Russische terugtrekking uit Syrië een ‘positief teken’.

De Russische piloten worden in een ceremonie bedankt voor hun werk in Syrië Foto Olga Balashova/ Reuters

Opnieuw hebben een aantal Russische gevechtsvliegtuigen de vliegbasis Hmeimim in de Syrische provincie Latakia verlaten. Ze zijn teruggekeerd naar Rusland, zo meldt het Russische ministerie van Defensie. Het is onduidelijk om hoeveel vliegtuigen het gaat.

De terugtrekking volgt op het besluit van president Poetin van afgelopen maandag om een deel van de Russische troepen uit Syrië te halen. Op dinsdag vertoonde de Russische televisie beelden van gevechtvliegtuigen die terugkeerden.

Goed moment om er tussen uit te knijpen

Rusland trekt een deel van haar troepen terug op het moment dat de strijdende partijen weer zijn aangeschoven aan de onderhandelingstafel in Genève. Onder leiding van VN-gezant Staffan de Mistura wordt er nieuw leven geblazen in de vredesonderhandelingen die een eind moeten maken aan vijf jaar oorlog in Syrië. Volgens onze correspondent Steven Derix is dit een mooi moment voor Poetin om er tussen uit te knijpen:

“In het afgelopen half jaar hebben Russische gevechtsvliegtuigen het tij gekeerd. Het Syrische regeringsleger, zes maanden geleden nog op de rand van de totale ineenstorting, is weer in het offensief. Ook de VS hebben inmiddels schoorvoetend moeten erkennen dat een vredesregeling zonder het Assad-regime niet mogelijk is”.

Iran: Russische terugtrekking is een positief teken

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Javad Zarif, noemt de terugtrekking van de Russische troepen een “positief teken” dat erop wijst dat de wapenstilstand tussen het Syrische regime en de oppositiegroepen standhoudt. Dat meldt de Iraanse staatsnieuwszender Press TV. Iran en Rusland zijn belangrijke bondgenoten van Syrië.

Rusland gaat nog wel door met het bombarderen van rebellengroepen die zij beschouwen als terroristisch. Op dinsdag gaven zij luchtsteun bij een grondoperatie van het Syrische leger nabij de eeuwenoude woestijnstad Palmyra, die sinds mei vorig jaar in handen is van Islamitische Staat.

    • Huib de Zeeuw