Verontwaardiging over kledingvoorschriften stadsdeel Amsterdam

Foto ANP
Foto ANP

Verontwaardigde reacties dinsdag, nadat in het nieuws kwam dat medewerkers van het Stadsloket Nieuw-West in Amsterdam geen rokjes meer zouden mogen dragen. De teamleider van de vestiging schreef in een e-mail aan de vrouwelijke medewerkers dat zij geen rok mogen dragen die „korter is dan net boven de knie”. Ook knielaarzen zouden verboden worden. Wie toch ongepast zou verschijnen zou, volgens de teamleider, naar huis gestuurd worden, „en niet meer naar een winkel om iets te gaan halen”.

Dinsdagavond en woensdagochtend kwamen er veel reacties op het bericht. D66-deelraadslid Jeroen Mirck vroeg op Twitter om opheldering bij deelraadsvoorzitter Achmed Baâdoud en kondigde aan vragen te gaan stellen in de deelraad. „Herleven de jaren 50 in Amsterdam?”

Baâdoud zei ook dat de verantwoordelijkheid voor de dienstverlening bij het Stadsloket niet bij de deelraad, maar bij de gemeente ligt. Vervolgens riep hij het laatste halfuur van de dinsdag snel uit tot rokjesdag voor mannen en vrouwen in het stadsdeel Nieuw-West.

VVD-gemeenteraadslid Dilan Yesilgoz noemde de situatie „bizar” en kondigde aan samen met GroenLinks vragen te zullen stellen aan verantwoordelijk wethouder Abdeluheb Choho (dienstverlening, D66). Zijn woordvoerder laat weten dat de discussie voortkomt uit klachten van medewerkers van het Stadsloket. Een collega zou een rokje hebben gedragen dat zó kort was, dat haar billen zichtbaar waren. „En dat vonden ze toch wat ongemakkelijk.”

De teamleider zou slechts hebben geprobeerd om de situatie op te lossen door nogmaals te wijzen op het kledingvoorschrift van de gemeente. Dat luidt: „professioneel en representatief”. Een vroegere manager van het Stadsloket zou de rokjesregel al eerder hebben opgesteld.

In een reactie op Twitter liet de gemeente woensdag weten dat ambtenaren zelf mogen weten hoe zij invulling geven aan de kledingvoorschriften en dat een rokjesverbod geen officieel beleid is. Toen was #rokjesgate echter al trending topic geworden.