Stembusfraudeurs Macedonië kunnen nu pardon krijgen

De beslissing van het hof lokte straatprotesten uit, omdat kabinetsleden van stembusfraude zijn beschuldigd.

Antiregeringsbetogers tijdens een protest in Macedonië in mei 2015. Foto Reuters / Marko Djurica

Het Macedonische Constitutionele Hof heeft woensdag bepaald dat veroordeelden voor stembusfraude voortaan in aanmerking komen voor een presidentieel pardon. De beslissing lokte straatprotesten uit in de hoofdstad Skopje. Leden van het kabinet van de in januari afgetreden premier Nikola Gruevski worden immers precies van dat vergrijp beschuldigd.

Een speciale aanklager verzocht eerder dit jaar om de aanhouding van acht verdachten, onder wie twee voormalige ministers, wegens het vervalsen van verkiezingen in 2013. Een rechtbank in Skopje wees dat verzoek vorige maand af, tot grote onvrede van de oppositie.

Het werk van de speciale aanklager is onderdeel van een akkoord dat tot stand kwam onder bemiddeling van de Europese Unie en de Verenigde Staten om een einde te maken aan de diepe politieke crisis in het Balkanland. Die ontstond nadat de sociaal-democratische oppositie vorig jaar een reeks tapes had gelekt, waaruit zou blijken dat leden van de nationalistische regering van Gruevski niet alleen betrokken waren bij kiesfraude, maar ook bij wijdverbreide afluisterpraktijken en het toedekken van moord. Volgens Gruevski zijn de tapes ‘gefabriceerd’.

Een ander onderdeel van het akkoord was het ontslag van de premier zelf en de organisatie van nieuwe verkiezingen. Die hadden in april moeten plaatsvinden, maar zijn uitgesteld tot juni nadat zowel de EU als de VS hadden geoordeeld dat de voorwaarden voor geloofwaardige verkiezingen niet vervuld waren.

    • Roeland Termote