Baas Europees Octrooibureau vertrekt boos bij Van Dam

De Fransman Benoît Battistelli werd geïrriteerd tijdens een kritisch kennismakingsgesprek met staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA) en liep weg.

Staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA, Economische Zaken)
Staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA, Economische Zaken) Foto Koen van Weel/ANP

De president van het Europees Octrooibureau in Rijswijk, de Fransman Benoît Battistelli, heeft zijn beruchte temperament deze week in Den Haag laten zien. Battistelli (65) werd geïrriteerd tijdens een kritisch kennismakingsgesprek met staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA). Na een half uurtje stond Battistelli boos op en verliet hij de werkkamer van de staatssecretaris op het ministerie. Dat bevestigen bronnen rond het octrooibureau.

Lees ook: De lidstaten moeten deze week partij kiezen in het conflict tussen de door hen benoemde baas van het Europees Octrooibureau en het personeel. Het wordt een pijnlijke bijeenkomst.

De internationale organisatie in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en België (7.000 werknemers) keurt octrooiaanvragen en verleent Europese patenten. Maar het octrooibureau is vooral in het nieuws wegens het slepende conflict tussen Battistelli en de vakbond die hij niet wil erkennen, SUEPO. De beheersraad, het hoogste orgaan van het octrooibureau dat bestaat uit 38 lidstaten, stemt vandaag over extern onderzoek naar strafmaatregelen tegen vakbondsleden.

Tijdens het kennismakingsgesprek op vrijdag 4 maart uitte staatssecretaris Van Dam zijn zorgen over de arbeidsomstandigheden en de imagoschade bij het octrooibureau. Maar Battistelli beschuldigde de vakbond van een lastercampagne en zei dat hijzelf werd gesteund door de meeste lidstaten. Toen de staatssecretaris zijn kritiek herhaalde omdat deze niet aan leek te komen bij Battistelli, brak de president het gesprek met Van Dam af en vertrok hij.

De staatssecretaris heeft eerder zijn zorgen geuit over het octrooibureau, reageert een woordvoerder van Economische Zaken desgevraagd. Dit gesprek heeft “geen nieuwe inzichten” opgeleverd, aldus de woordvoerder. De woordvoerders van het octrooibureau zeggen geen uitspraken over het gesprek met de staatssecretaris te kunnen doen, omdat ze niet ingelicht zouden zijn over het verloop van het gesprek.

Een dag voor het gesprek zei Battistelli op een persconferentie in Brussel vooral zélf vragen aan staatssecretaris Van Dam te willen stellen. Eerder zei hij tegen NRC:

“Vooral of hij zich realiseert dat Nederland veel profiteert van het octrooibureau. We investeren 250 miljoen euro in een nieuw gebouw. We zetten 1 miljard euro om voor de Nederlandse economie. Dus ik ga hem vragen of hij zich bewust is van deze elementen”

Lees ook het interview met Batistelli Hij wil de staatssecretaris zélf wat vragen