Politie Brussel schiet terreurverdachte dood

Bij een inval in een woning in de Brusselse wijk Vorst kwam het gisteren tot schietpartijen. Vier agenten raakten gewond.

Bij een antiterreuractie in de Brusselse deelgemeente Vorst zijn dinsdagmiddag agenten beschoten, waarbij vier van hen gewond raakten. Een verdachte werd doodgeschoten. Dat heeft het federaal parket bevestigd. De huiszoeking was onderdeel van het onderzoek naar de terreuraanslagen in Parijs van november.

Agenten werden eerst vanuit de te doorzoeken woning beschoten. Hierbij raakten twee van hen lichtgewond, verklaarde een politiewoordvoerder. Vervolgens brak een tweede schietpartij uit, waarbij nog een agent verwondingen opliep. Later raakte ook een Franse agent gewond.

Woensdag komt in België de Nationale Veiligheidsraad bijeen.

In totaal was de politie drie verdachten op het spoor. Twee van hen hadden zich in een appartement verschanst. Dit werd later bestormd door de agenten, waarbij een van de verdachten werd doodgeschoten. Zijn identiteit was dinsdagavond nog niet bekend. Wel meldde het federaal parket dat hij een kalasjnikov bij zich had. Twee verdachten zijn nog voortvluchtig, van wie één afkomstig is uit het appartement.

De eerste schietpartij vond rond 14.30 uur plaats op de Driesstraat. Lokale media schreven dat er met een kalasjnikov is geschoten, maar dit kon toen nog niet worden bevestigd. Meerdere getuigen zeiden dat er tientallen schoten werden afgevuurd.

Een groot deel van het zuiden van Vorst ging op slot. Kinderen zaten uren vast in scholen en mensen konden hun huis niet uit. Na vijf uur escorteerde de politie de kinderen uit twee scholen. Aan de politieactie namen ook Franse agenten deel, meldde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

Dinsdagavond rond negen uur gaf premier Charles Michel een persconferentie. Hij voorzag dat de politieactie wellicht gedurende de nacht zou doorgaan. Hij gaf verder geen details.

Gisteravond was nog onduidelijk hoe de huiszoeking in Vorst precies verband houdt met de terreuraanslagen in Parijs, waarbij op 13 november 133 mensen omkwamen. Een van de omgekomen aanslagplegers woonde een tijdlang in Vorst. Een van de hoofdverdachten van de Parijse aanslagen, de Brusselse Salah Abdeslam, is nog altijd voortvluchtig. Hij zou zich niet bevinden onder de personen die vandaag de politie beschoten.

Momenteel zitten in België tien mensen vast in verband met de aanslagen.