‘P.C. Hooftprijs voor illustratoren’ voor Dick Bruna

De jury van de Max Velthuijsprijs 2016 noemt Bruna ‘de meester van de klare lijn.’

Een detail van de tentoonstelling in het heropende Nijntje museum. Het museum is in de plaats gekomen van het gesloten Dick Bruna huis. In het museum staat het door Dick Bruna bedachte konijntje centraal. ANP SANDER KONING

Nijntje-illustrator Dick Bruna (Utrecht, 1927) heeft de Max Velthuijsprijs 2016 toegekend gekregen, een driejaarlijkse oeuvreprijs voor Nederlandse illustratoren. Dat heeft de Stichting P.C. Hooft-prijs bekendgemaakt.

‘Bruna is de meester van de klare lijn’, vindt de jury van de Max Velthuijs-prijs voor het gehele oeuvre, ook wel de ‘P.C. Hooftprijs voor illustratoren’ genoemd. Bruna’s werd noemt de jury ‘betoverend’:

‘Hij weet met een minimaal kleurenpalet een maximum aan effect te bereiken. Het ogenschijnlijk gemak waarmee hij ruimte in een perspectiefloos vlak brengt is ongeëvenaard.’

De Max Velthuijs-prijs is aan Dick Bruna toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Annelies Fontijne (voorzitter), Carll Cneut, Gert Gerrits, Wim Hofman en Gioia Smid. Het is de vierde keer dat de prijs wordt toegekend Eerdere laureaten zijn, Wim Hofman (2013), Thé Tjong-Khing (2010) en Mance Post (2007). Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000.

    • Roderick Nieuwenhuis