Organisatie Oscars vergroot diversiteit bestuur

De Oscarnominaties leidden dit jaar tot veel woede, omdat er voor het tweede jaar op rij alleen blanke acteurs genomineerd waren.

Foto Mike Blake / Reuters

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, beter bekend als de organisatie van de Oscars, heeft een stap genomen in het diverser maken van de eigen gelederen. Er worden drie nieuwe bestuursleden aangesteld met een niet-blanke of niet-Amerikaanse achtergrond, zo maakte de Academy bekend.

De drie personen die toetreden tot het 51-koppige bestuur zijn Reginald Hudlin, Gregory Nava en Jennifer Yuh Nelson. Hudlin is een Afro-Amerikaanse regisseur en producent, onder andere van de film Django Unchained van Quentin Tarantino, die gaat over de slavernij. Nava is een regisseur van Baskisch-Mexicaanse komaf en Nelson is een in Zuid-Korea geboren regisseur, die onder meer de animatiefilms Kung Fu Panda 2 en 3 regisseerde.

Cheryl Boone Isaacs, zelf Afro-Amerikaans en voorzitter van de Academy, zegt in een verklaring over de aanstellingen:

“Ik ben trots op de stappen die we genomen hebben om diversiteit te vergroten. Maar we weten dat we nog meer moeten doen om een inclusieve organisatie te worden.”

Ook in subcomité’s van de Academy zijn nieuwe mensen benoemd, onder wie de Mexicaanse acteur Gael García Bernal en de Afro-Amerikaanse producent Effie Brown.

#OscarsSoWhite

Toen eerder dit jaar de nominaties voor de Oscars bekend werden, leidde dat tot veel ophef. Er waren voor het tweede jaar op rij alleen maar blanke acteurs genomineerd. Verschillende zwarte Amerikanen uit de filmindustrie boycotten de Oscars.

De zwarte komiek Chris Rock presenteerde de Oscars ondanks aandringen van anderen zich bij de boycot aan te sluiten. Tijdens zijn presentatie ging een groot deel over de kritiek op de Oscars.

De Academy beloofde met plannen te komen om de diversiteit te vergroten. In 2020 moet het aantal leden dat vrouw is verdubbeld zijn, net als het aantal leden uit een minderheidsgroepering.

Ook sommige productiemaatschappijen proberen hun steentje bij te dragen aan het diverser maken van Hollywood. Zo kondigde Warner Bros. vorige week aan een opleidingsprogramma te starten voor vijf jonge regisseurs uit minderheidsgroepen.

    • Joram Bolle