Ook voor leuke, frisse meiden

Het regent initiatieven om meer vrouwen de techniek in te krijgen. Hoofddoel is om van het imago af te komen dat techniek iets is voor bleke, puisterige jongens. Maar als er iets dodelijk is voor een fris imago, dan is het wel een overheidscampagne. En toch is het doel zeer begrijpelijk.

Je kunt niet zeggen dat de Nederlandse overheid haar best niet doet. De VHTO (Vrouwen in Hoger Technisch Onderwijs) – het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek – heeft tal van initiatieven om vrouwen in technische opleidingen en beroepen te krijgen. Een daarvan is de site ‘Dit doe ik’, met persoonlijke verhalen van vrouwen én mannen in de techniek, bedoeld voor scholieren. Naast het wegschoppen van de jongens achter de computer om ook de meisjes eens een kans te geven, zou dit goed kunnen werken. Wil je meer vrouwen in de techniek, dan moet je al vroeg beginnen, en ouders die met hun dochters deze zeer toegankelijke site bekijken, kunnen in ieder geval op realistische wijze de optie meegeven om in de techniek verder te gaan. In plaats van de (on)bewuste mededeling dat dit niks voor meisjes is.