OM eist drie jaar cel tegen stelende medewerker

De man stal bijna 490.000 euro van het OM. In de eis is meegenomen dat de man bij het OM werkte en “dus beter had moeten weten.”

De verdachte stal geld van in beslag genomen geld in strafzaken.
De verdachte stal geld van in beslag genomen geld in strafzaken. Foto Roos Koole / ANP

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Den Haag drie jaar cel geëist tegen een voormalig medewerker. De man (59) wordt valsheid in geschrifte, witwassen en oplichting van zijn eigen werkgever voor bijna 490.000 euro verweten.

De verdachte werkte al tientallen jaren bij het OM en stal geld van in beslag genomen geld in strafzaken. In de eis is meegenomen dat de man bij het OM werkte en “dus beter had moeten weten.”

De medewerker van het OM maakte het geld over naar fictieve slachtoffers. In werkelijkheid ontvingen ‘katvangers’ het geld. De katvanger was in naam eigenaar van de bankrekening, zodat de verdachte buiten bereik van justitie bleef. De man kreeg het meerendeel weer in contanten terug. Hij wilde het geld gebruiken om schulden af te betalen en te investeren in bedrijven en onroerend goed in Thailand, waar hij na zijn pensioen wilde gaan wonen.

De officier van justitie zei op zitting dat er niet aan de integriteit van een medewerker getwijfeld hoort te worden.

“Het is pijnlijk, heel pijnlijk om iemand die tientallen jaren onderdeel heeft uitgemaakt van de strafrechtketen nu in het verdachtenbankje te zien zitten. Hoe hard de constatering ook mag zijn: toch is dat de enige juiste plek waar deze medewerker hoort te zitten.”

Geld gestolen uit twaalf strafdossiers

In november 2015 kwamen de FIOD en Rijksrecherche de man op het spoor door een interne accountantscontrole. Uit het strafrechterlijk onderzoek blijkt dat hij tussen november 2012 en november 2015 in twaalf strafdossiers in beslag genomen geld stal. De officier van justitie meent dat de verdachte “op ernstige wijze” misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen dat het OM in hem stelde. Binnen het OM is de zaak “snoeihard aangekomen”, schrijft de aanklager. Naar aanleiding van deze zaak heeft het OM de interne procedures aangescherpt.

Tegen een van de katvangers, de broer van de verdachte, is een celstraf van achttien maanden geeëist. Naar hem was 180.000 euro overgemaakt. Naar de andere katvangers wordt nog onderzoek gedaan.