OM eist 4 maanden cel Holleeder in zaak Peter R.

Holleeder werd in maart van 2015 door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot 136 dagen cel. Tegen dat vonnis ging hij in beroep.

Willem Holleeder verlaat de rechtbank van Haarlem.
Willem Holleeder verlaat de rechtbank van Haarlem. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep vier maanden celstraf geëist tegen Willem Holleeder voor de bedreiging van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Holleeder werd in maart van 2015 door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot 136 dagen cel. Tegen dat vonnis ging hij in beroep. Deze zaak staat los van de verdenkingen voor moord, waarvoor Holleeder nu vastzit.

Deze zaak staat los van de verdenkingen voor moord, waarvoor Holleeder nu vastzit. De bedreiging van Peter R. de Vries vond plaats aan de deur van woning van de misdaadverslaggever in april 2013. De crimineel kwam zich beklagen over de Amerikaanse verfilming van het boek dat De Vries schreef over de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer, in de jaren tachtig. Hij wilde dat De Vries zijn naam niet zou gebruiken in de verfilming. „Ik dreig niet, ik doe”, schreeuwde Holleeder aan de deur tegen De Vries. Toen De Vries zei dat hij normaal moest doen, zei Holleeder: „Moet ik het nu afmaken, wil je dat ik het nu doe?”

Een paar dagen later maakte Holleeder zijn excuses tegenover De Vries. De misdaadverslaggever deed desondanks aangifte van de bedreiging. Achteraf bleek dat de twee zussen van Holleeder, Astrid en Sonja, op dat moment in het diepste geheim hadden besloten om verklaringen af te leggen tegen hun broer. Astrid Holleeder verklaarde later dat Willem tegen haar had verteld dat hij Peter R. de Vries zou laten vermoorden als de aangifte zou leiden tot een serieuze celstraf. Pas als ik vriendelijk ga doen moet Peter echt opletten, zei Willem Holleeder volgens zijn zus Astrid. Peter R. de Vries was een van de mensen die volgens Astrid op de dodenlijst van Willem Holleeder stond. Ook zijn zus Sonja bedreigde Holleeder met de dood.