Obama wil gematigde Merrick Garland als rechter Supreme Court

Of de benoeming door de Senaat komt, is zeer de vraag. De Republikeinen hebben gezegd alle medewerking te weigeren.

Garland en Obama bij het bekendmaken van de voordracht. Foto Pablo Martinez Monsivais / AP

President Obama heeft een opvolger voorgedragen voor Antonin Scalia, een conservatieve rechter van het Amerikaanse Supreme Court die in februari overleed. Merrick Garland moet zijn functie overnemen. Dat heeft Obama woensdag bekendgemaakt.

Twitter avatar WhiteHouse The White House “Today, I am nominating Chief Judge Merrick Brian Garland to join the Supreme Court.” —@POTUS #SCOTUSnominee https://t.co/ak7vqV9sCM

Ook bij eerdere benoemingen van Obama voor het Hooggerechtshof werd Garland overwogen. Garland is 63 jaar en komt uit Chicago. Hij is de huidige voorzitter van Hof van Beroep in Washington DC, een van de twaalf federale courts of appeal in de Verenigde Staten. Hij heeft geen directe affiliatie met de Democratische partij of de Republikeinen. Garland staat wel bekend als gematigd.

Voordat hij rechter werd, was hij openbaar aanklager. Hij was onder andere betrokken bij de zaken van twee Amerikaanse terroristen: Ted Kaczynski, ook wel bekend als de Unabomber, en Timothy McVeigh, die in 1995 een gebouw in Oklahoma opblies waarbij 168 doden en meer dan 500 gewonden vielen.

Verdeeldheid

Na het overlijden van Scalia is het Hooggerechtshof politiek verdeeld. Vier rechters staan bekend als liberaal, de andere vier als conservatief. Met de benoeming van een kandidaat naar zijn gading kan Obama het hoogste Amerikaanse rechtsprekende orgaan in zijn politieke richting sturen.

In het laatste jaar van Obama staan nog een aantal belangrijke zaken op de rol bij het Hooggerechtshof. Het Hof moet een beslissing nemen over het recht op abortus en een plan om het migratiestelsel te hervormen. Ambitieuze plannen van Obama om CO2-uitstoot te reduceren werden door het Hooggerechtshof, met Scalia er nog in, in de wacht gezet.

Of de benoeming van Garland erdoorheen komt is nog maar zeer de vraag. Republikeinen in het Congres willen zelfs niet in gesprek met een door Obama nog te nomineren kandidaat voor het Hooggerechtshof, kondigden ze dinsdag aan. De Republikeinen maken nu duidelijk alle medewerking te weigeren. Zij gokken op een conservatieve benoeming door een nieuwe, Republikeinse president. Traineren van benoemingen in het Hof kwam eerder voor, het voorhands weigeren van zelfs een beleefdheidsgesprek is nieuw.

    • Joram Bolle