Economie

Nu ook Chinese bedrijven doelwit van consumentenrubriek staatsomroep

Chinese versie van ‘Kassa’ legt wanpraktijken bloot bij Chinese bedrijven.

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Elk jaar op 15 maart knijpen buitenlandse bedrijven in China hem een beetje. Die dag komt CCTV - de Chinese staatsomroep - met zijn consumentenprogramma ’315 Gala’, dat normaal zijn pijlen richt op Japanse en andere buitenlandse bedrijven. Dit keer sloegen de programmamakers the usual suspects over en gingen ze achter Chinese bedrijven aan, schrijft de Nikkei Asian Review.

Ele.me, een populaire site om eten te bestellen, werd dit jaar bezocht door de undercover-journalisten van de staatsomroep. Ze zagen smerige keukens en slechte omgang met voedselveiligheid. Ook werden frauduleuze handelingen blootgelegd bij Taobao, een dochter van internetgigant Alibaba.

Toen het programma voorbij was slaakten vooral Japanse bedrijven in China - geregeld doelwit van de show - een zucht van verlichting. Ieder jaar zorgen zij ervoor dat excuusnota’s al geschreven zijn vóór het programma wordt uitgezonden.

Australische boeren balen: backpackers komen niet meer naar de boerderij

Een jaartje backpacken in Australië en je reis betalen met geld dat je verdient op een boerderij in de Outback. Het klinkt idyllisch, maar het wordt steeds minder aantrekkelijk, schrijft The Wall Street Journal.

Eerst gingen de prijzen in het land omhoog door een mijnbouw-boom en nu wil de Australische regering belasting gaan heffen over de inkomsten van deze ‘working holiday’-ers. Dat is een slecht idee vinden boerenorganisaties. Zij vrezen dat de aanvoer van goedkope arbeid uit Azië en Europa zal afnemen door de nieuwe belastingwet.

Japanse lonen stijgen, maar niet zo snel als regering zou willen

Grote Japanse bedrijven zijn bereid de lonen komend jaar te verhogen, maar die stijging is slechts beperkt, valt The Japan News op. En daar is de regering van premier Abe niet blij mee, zij willen juist dat bedrijven de lonen flink opschroeven zodat de economie vaart krijgt.

De vakbonden van automaker Toyota vroegen om zo’n 23 euro extra loon per maand voor uitzendkrachten, die vaak laaggeschoold werk doen. De autobouwer antwoordde dat ongeveer de helft van dat bedrag bespreekbaar is. En zij zijn niet de enigen: ook andere autobouwers, elektronicafabrikanten en winkels reageren lauwtjes op de verzoeken om hogere betaling.

Een kleine verhoging willen ze best overwegen, maar een forse impuls - laten de bedrijven weten - zit er dit jaar niet in.