Cultuur

Nike komt met schoenen met zelfstrikkende veters

Foto AFP

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Na het hoverboard zijn nu ook eindelijk de zelfstrikkende schoenen uit Back To The Future een feit: Nike’s HyperAdapt 1.0 schoenen moeten volgens Wired nog dit jaar in de winkels liggen.

In tegenstelling tot de stappers van Marty McFly heeft de HyperAdapt geen ‘echte’ veters. Met batterijgestuurde mini-katrollen wordt het schoeisel om de voet strak getrokken. De schoen voelt ook aan of je gewicht meer op je hiel of juist op je tenen valt, en past de pasvorm daarop aan.

De drager van de muiltjes kan de pasvorm aanpassen door middel van + en - knoppen aan de zijkant van de schoen. Wat de futuristische keks moeten gaan kosten is nog niet bekend.

Apple gaat servers van Google gebruiken voor iCloud

Apple zou een overeenkomst getekend hebben om Google’s cloudservers te gebruiken voor onder meer iCLoud. Dat meldt CRN Magazine.

Met de deal zou tussen de 400 en 600 miljoen dollar gemoeid zijn. Geen van beide bedrijven heeft het nieuws tot nu toe bevestigd. Het bericht is slecht nieuws voor Amazon, waar Apple naar verluidt al jaren serverruimte inkoopt om de cloudservices van het bedrijf in de lucht te houden.

Apple hevelt nu een deel van de opslag van de clouddiensten over naar Google omdat het bedrijf minder afhankelijk zou willen zijn van slechts één dienst. Bovendien zou Google goedkoper zijn dat Amazon.

Apple heeft het gebruik van Amazon’s diensten nooit officieel bevestigd.

Amazon en Netflix zetten in op lokale televisieproducties

Volgens Reuters zetten Amazon en Netflix hoog in op lokale televisieproducties om kijkers in Europa voor zich te winnen.

De twee bedrijven hopen hiermee wat marktaandeel af te snoepen van grote spelers in de Europese abonnee-tv markt, zoals bijvoorbeeld Canal Plus, dat in Frankrijk 15 miljoen betalende klanten heeft. Netflix is onder meer bezig met een Frans politiek drama getiteld Marseille en begint volgend jaar met de opnames van Suburra, een Italiaanse crime-serie.

HBO struint na het succes van The Bridge en The Killing ondertussen de markt af naar Scandinavische dramaseries. Het grote voordeel dat Amazon en Netflix volgens het persbureau sowieso hebben op de Europese markt is de lage abonnementsprijs, in vergelijking met Europese televisieabonnementen.

Een abonnement op Netflix heb je vanaf ongeveer 8 euro per maand en Amazon Prime kost 49 euro per jaar, terwijl abonnementen op kabeltelevisie in Europa variëren van 20 tot 100 euro per maand.