Lula benoemd tot hoofd Braziliaans kabinet

De oud-president wordt verdacht van betrokkenheid bij ‘s lands grootste corruptieschandaal ooit.

Lula (rechts) arm in arm met de huidige president van Brazilië Dilma Rousseff, afgelopen oktober.
Lula (rechts) arm in arm met de huidige president van Brazilië Dilma Rousseff, afgelopen oktober. Foto Nelson Antoine / AP

Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva (70), de oud-president van Brazilië die begin deze maand nog werd aangehouden in het kader van het grootste corruptieschandaal aller tijden in het land, is benoemd tot het hoofd van het Braziliaans kabinet. Dat meldt persbureau AP.

Deze benoeming zal het moeilijker maken om Silva te vervolgen, omdat hoge functionarissen alleen door het hooggerechtshof vervolgd kunnen worden. De functie van stafchef staat hoger in rang dan die van een minister en is na de president de hoogste functie in de regering. Ook huidig president Dilma Rousseff was stafchef, ten tijde van het presidentschap van Lula (2003-2011).

Rousseff zelf ligt ook onder vuur wegens het sjoemelen met de begroting. Nu wordt Lula de rechterhand van Rousseff. Beiden zijn ze van de Arbeiderspartij PT.

‘Lava Jato’

Lula wordt verdacht van betrokkenheid bij corruptie en het aannemen van steekpenningen in het omvangrijke corruptieschandaal ‘Lava Jato’ (Wasstraat). Hij zou zijn invloed als president hebben misbruikt ten behoeve van onder meer semi-staatsoliebedrijf Petrobras en het enorme bouwbedrijf Odebrecht (omzet 2014: 42,2 miljard euro).

De voormalige baas van dit bouwbedrijf, Marcelo Odebrecht, kreeg afgelopen week negentien jaar gevangenisstraf voor omkoping, witwassen en georganiseerde misdaad.

Door het corruptieschandaal, dat in het voorjaar van 2014 aan het licht kwam, en de economische crisis wordt president Rousseff steeds minder populair. Afgelopen week gingen miljoenen Brazilianen de straat op om te protesteren tegen de regering. De economie van Brazilië kromp vorig jaar met 3,8 procent.

Braziliaanse munt daalt

Toen eerder deze week bekend werd dat Lula een ministerspost in het kabinet van Rousseff zou accepteren, verloor de Bovespa, de beurs van São Paolo, dinsdag in de eerste paar uur na opening 4 procent van zijn waarde. Ook verloor de Braziliaanse munt zo’n 2 procent ten opzichte van de dollar.