Krijgt de Republikeinse partijtop nog een ‘contested convention’?

Welke van de vier scenario’s om Trump te stoppen is er nog over, voor de Republikeinse partijleiders?

Foto Reuters

In antwoord op de vraag of Donald Trump nog van de Republikeinse nominatie afgehouden kan worden, presenteerde NRC afgelopen zaterdag vier scenario’s voor de voorverkiezingen van dinsdag. In de vierde variant, ‘Misschien Niet’, zou Trump óf Florida, óf Ohio winnen, waarna de verliezer in de betreffende staat zou uitstappen.

Dit gebeurde vannacht. Trump won met overmacht in Florida, en Marco Rubio, gouverneur in die staat, gooide de handdoek in de ring. Maar Donald Trump verloor in Ohio. Daar won de vasthoudende gouverneur John Kasich met een redelijke voorsprong. Ohio was de eerste staat die Kasich won. Hij had gezegd te zullen stoppen als hij in zijn thuisstaat zou verliezen, maar nu blijft Kasich in de race.

De grootste kans om Trump van de nominatie af te houden, zoals de partijtop graag wil, doet zich voor bij een zogeheten contested convention. Dan heeft geen van de kandidaten de vereiste meerderheid van 1237 gedelegeerden en wordt via stemrondes (en zoals velen voorspellen, in volkomen chaos), uitgemaakt wie de nominatie krijgt.

De vraag is nu of Cruz en Kasich samen genoeg gedelegeerden kunnen verzamelen om het op zo’n conventie te laten aankomen. Ze zouden dan vanaf nu veel grotere winsten moeten boeken dan ze tot nu toe hebben gedaan. En met twee kandidaten tegen Trump is de kans dat dit lukt kleiner dan wanneer Rubio was blijven zitten (scenario 3).

Dit waren de vier scenario’s voor de voorverkiezingen van dinsdag:

Iedereen in de race houden was het doel van Jeb Bush, die vorige week sprak met de toen nog drie overgebleven concurrenten van Trump. Bush wilde het spel zo spelen dat Rubio, Cruz en Kasich elkaar niet langer zouden beconcurreren. Ieder zou zijn campagne op andere staten concentreren, in de hoop samen genoeg gedelegeerden te verzamelen om Trump te stoppen. Ook Mitt Romney riep Republikeinen op strategisch te stemmen op tegenstanders van Trump.

John Kasich speelt dit spel mee. Hij moet wel, want zijn enige plausibele kans op de nominatie is via een contested Convention, zeker nu de favoriet van de partijtop, Marco Rubio, is weggevallen. Maar Ted Cruz ziet weinig in een contested convention. Hij heeft zich in Washington gehaat gemaakt door zijn weigering compromissen te sluiten. En hij denkt zijn achterstand van 226 gedelegeerden op Trump in te kunnen lopen.

Maar dat kan alleen als hij het anti-Trumpkamp kan mobiliseren, en dát lukt beter als Kasich niet meer in de race zou zijn. In zijn speech van dinsdagnacht hamerde Cruz er dan ook op dat zijn campagne de enige is die Donald Trump heeft verslagen, „opnieuw en opnieuw en opnieuw, in het hele land”. Dit lijkt rijkelijk overdreven voor iemand die in zeven staten gewonnen, tegen Trump in negentien.

Cruz probeerde Trump af te schilderen als de kandidaat waarop de Democraten en de door hem gehate media hopen, omdat Trump, zo zei hij „zo ongeveer de enige is” die zal verliezen van Hillary Clinton. Volgens Cruz moeten Republikeinen „vanaf morgenochtend” kiezen tussen hem en Trump. Maar nu de verkiezingen in de voor Cruz gunstige, evangelische staten al voorbij zijn, heeft het er veel van weg dat de Republikeinse kiezer die keuze afgelopen maanden al gemaakt heeft.

Lees ook dit profiel van Donald Trump: Hij is zelf zijn beste product
    • Maartje Somers