Kostbare punkcollectie van 6 miljoen op de brandstapel

Joseph Corré, de zoon van mode-ontwerpster Vivienne Westwood en Sex Pistols-impresario Malcolm McLaren, gaat op 26 november in Londense wijk Camden zijn verzameling punk-memorabilia (geschatte waarde: 6 miljoen euro) verbranden. Die dag is het veertig jaar geleden dat ‘Anarchy In The UK’ uitkwam, de eerste single van het legendarische punkalbum Never Mind The Bollocks, Here’s The Six Pistols.

Corré (1967), een succesvolle zakenman die twintig jaar geleden het lingeriemerk Agent Provocateur opzette, verbrandt zijn spullen omdat de koningin haar zegen heeft gegeven aan ‘2016, het jaar van de punk’. In allerlei gevestigde instellingen, zoals het British Film Institute, de British Library, het Design Museum en het Museum of London worden met steun van het Loterij Fonds dit jaar tentoonstellingen gehouden die het veertigjarig bestaan van de punkbeweging markeren.

„Dat de koningin haar zegen heeft gegeven aan ‘2016, the Year of Punk’ is het meest beangstigende dat ik ook heb gehoord”, zegt Corré in een persverklaring. „In plaats van een beweging voor verandering is punk verworden tot een fucking museumstuk.”

Volgens de ondernemer wordt de huidige maatschappij gekenmerkt door inschikkelijkheid. „Het Britse publiek is murw gemaakt. Mensen voelen zich verdoofd, alsof ze geen stem meer hebben. Het is gevaarlijk om niet te vechten voor waar je in gelooft.” Hoog tijd voor actie, vindt Corré: „We need to explode all the shit once more.

    • Arjen Ribbens