Koers van farmaceut Valeant halveert na chaotische briefing

Beleggers in het Canadese Valeant verkopen massaal hun aandelen na een typefout en een winstwaarschuwing.

De aandelenkoers van de Canadese farmaceut Valeant is ingestort na een rumoerige telefonische toelichting aan analisten. Dinsdag gaf het bedrijf toe dat het mogelijk z’n schulden niet kan betalen en dat het verdienmodel – sterke prijsverhogingen – niet meer werkt. Een typefout maakte de chaos compleet. In het persbericht stond dat Valeant in 2016 6,2 tot 6,6 miljard dollar winst zou maken, in de presentatie was dat nog maar 6 miljard. Boze beleggers verkochten massaal hun aandelen.

Het gaat al maanden slecht met de Canadese farmagigant, die eerder nog botoxfabrikant Allergan wilde overnemen. Het bedrijf dat razendsnel is gegroeid staat onder druk om z’n medicijnprijzen te verlagen. Het heeft bovendien last van teruglopende verkopen, een enorme schuld van 30 miljard dollar, diverse rechtszaken van beleggers en onderzoeken naar de boekhouding en prijsverhogingen van honderden procenten.

Valeant heeft „de markt geschokt” met z’n slechte winst- en omzetprognoses, schreef de activistische investeerder Bill Ackman van Pershing Square Capital Management, de grootste aandeelhouder, dinsdag aan zijn eigen investeerders. Peshing Square wil nu een „veel actievere rol in het bedrijf”.

Bestuursvoorzitter Michael Pearson, net hersteld van een zware longontsteking, legde in de lange toelichting aan analisten uit dat Valeant de deadline voor de jaarcijfers over 2015 niet zal halen wegens een lopend onderzoek naar eerdere cijfers. Mogelijk gaan schuldeisers daarop eerder geld terugeisen of kredietmogelijkheden beperken.

Pearson denkt zelf dat hij de zaken op orde kan krijgen. De beleggers niet. De koers halveerde dinsdag naar iets onder de 33 dollar. In juli stond hij nog op 262 dollar. (AP)