Obama schrapt plan voor winning van meer olie en gas in de Atlantische Oceaan

Foto Istock

De regering-Obama is teruggekomen op het plan om nieuwe olie- en gasboringen in de Atlantische Oceaan toe te staan. Die boringen worden nu verboden.

Vanaf 2021 zou op 80 kilometer uit de kust van Virginia, North en South Carolina en Georgia mogen worden geboord. Minister Jewell van Binnenlandse Zaken zei dinsdag dat het besluit de Atlantische Oceaan „beschermt, voor toekomstige generaties”.

Volgens het Witte Huis hebben de ontwikkelingen op de energiemarkt een rol gespeeld bij de beslissing. Ook waren er bezwaren van het ministerie van Defensie en is gekeken naar de (economische) belangen van de lokale bevolking. Het besluit past in Obama’s streven in het laatste jaar van zijn presidentschap een erfenis als voorvechter van het klimaat op te bouwen. Naar verwachting zal het verbod een onderwerp worden in de campagne voor de presidentsverkiezingen in november. De Democratische kandidaten zijn tegen offshore-winning, de Republikeinen willen die juist uitbreiden. Milieuactivisten verwelkomden het besluit, waarvoor de olie- en gasindustrie zich sterk had gemaakt.

Volgens de industrie zou de winning veilig zijn – er is geleerd van de ramp met het olieplatform in de Golf van Mexico in 2010. (AP)